Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.09.2018

Pripadniki 7. slovenskega kontingenta v mednarodni svetovalni operaciji Odločna podpora uspešno zaključili svoje delo

V petek, 7. septembra, je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani potekala slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 7. slovenskega kontingenta v mednarodni svetovalni operaciji Odločna podpora (SVNKON 7 RSM). Poveljnik kontingenta je bil podpolkovnik Ernest Pleh.

Pripadniki 7. kontingenta so od februarja letos, v sklopu operacije Odločna podpora (Resolute Support Mission – RSM), usposabljali in svetovali afganistanskim varnostnim silam. Ob zaključku misije mednarodnih varnostnih sil (International Security Assistance Force – Isaf) leta 2014, je Nato, od  1. januarja 2015, nadaljeval svoje delovanje v Afganistanu. V svetovalni operaciji deluje okrog 12.000 pripadnikov oboroženih sil Nata in partnerskih držav, vključno s pripadniki iz različnih enot Slovenske vojske. Poleg že omenjenih nalog ti pripadniki zagotavljajo podporo pri ustanavljanju, oblikovanju in razvoju kadra afganistanskih varnostnih sil ter preglednost nad njihovim delovanjem in spoštovanjem načel pravne države.

Ob vrnitvi jih je sprejel polkovnik Robert Glavaš, poveljnik 1. brigade, ki se jim je zahvalil za več kot uspešno opravljeno delo in trud, jim izrekel dobrodošlico ter podelil medalje v službi miru.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Hrvatin, OOJ