Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.06.2011

Pripadniki 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske na vaji Adrion 2011

Od 6. do 10. junija, bo v teritorialnih vodah Črne Gore potekala mednarodna pomorska vaja Adrion 2011, ki jo bo gostila črnogorska vojna mornarica. Na vaji bodo sodelovale vojaške mornarice Albanije, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Italije in Slovenije. Namen vaje bo povečati regionalno pomorsko sodelovanje, ki je temelj za nadaljnje boljše razumevanje in izvajanje pomorske doktrine in postopkov med sodelujočimi mornaricami. Cilji vaje so  naslednji, in sicer uriti poveljnike in njihove štabe v načrtovanju in izvedbi pomorske multinacionalne operacije, povečati povezljivost med mornaricami skozi spoznavanje opreme in možnosti uporabe različnih tipov plovil. Vaje se bodo udeležili pripadniki 430. mornariškega diviziona z večnamensko ladjo Triglav 11 in tremi predstavniki v štabu vaje.
Vaja bo potekala v dveh delih. Prvi del se bo odvijal v pristanišču Bar in bo zajemal poleg priprav tudi vaje iz govorne in signalne komunikacije. Drugi del vaje bo izveden v teritorialnih vodah Črne Gore, poudarek pa bo na izvajanju postopkov iz taktičnega manevriranja, nadzora akvatorija, izdelave pomorske slike akvatorija, prestrezanja sumljivih plovil in njihovega pregleda, postopkov iskanja in reševanja na morju ter izmenjave podatkov pomembnih za varnost na morju.
Triglav bo iz koprskega pristanišča na pot krenil v soboto, 4. junija, v matično pristanišče pa se vrača v ponedeljek, 13. junija.