Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.10.2019

Pripadniki 39. kontingenta Slovenske vojske na misiji Kfor na Kosovu s podelitvijo medalj v službi miru končali šestmesečni mandat

V soboto, 19. oktobra, je bila v vojaški bazi Villaggio Italia v Peći na Kosovu slovesnost, na kateri so pripadniki 39. kontingenta Slovenske vojske na misiji Kfor prejeli medalje v službi miru po koncu šestmesečnega mandata delovanja. V 39. kontingentu je bilo 241 pripadnic in pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske, jedro sil pa je predstavljala 72. brigada Slovenske vojske. V svojem nagovoru je poveljnik kontingenta podpolkovnik Jure Krejač poudaril, da si je vsak dobitnik medalje to medaljo zaslužil s svojim predanim delom zadnje pol leta. Slavnostni gost na slovesnosti je bil poveljnik regionalnega poveljstva zahod polkovnik Daniele Pisani.

Zveza Nato je na Kosovu prisotna od leta 1999. S svojo prisotnostjo podpira obsežne mednarodne napore za vzpostavitev miru in stabilnosti na Kosovu. Sile Kfor (Kosovo Force) pod vodstvom Nata so bile prvič razmeščene marca 1999, po 78-dnevni zavezniški zračni operaciji, katere namen je bil zaustaviti razvijajočo se humanitarno katastrofo. Natova operacija je bila izvedena po enoletnih spopadih v pokrajini in neuspešnih naporih mednarodne skupnosti, da bi konflikt zaustavila po diplomatski poti. Zavezniška podpora sil Kfor na Kosovu se izvaja na podlagi Resolucije Varnostnega sveta OZN št. 1244 in vojaškega tehničnega sporazuma med Natom ter vladama Zvezne republike Jugoslavije in Republike Srbije. Sprva je bila naloga Nata zaustaviti nasilje in grožnje jugoslovanskih in srbskih sil proti Kosovu, vzpostaviti varnost ter zagotoviti javni red in mir, podpreti tako mednarodna humanitarna prizadevanja kot prisotnost mednarodnih civilnih pripadnikov v pokrajini. Danes si sile Kfor še naprej prizadevajo zagotavljati in ohranjati varnost na Kosovu za vse državljane, ne glede na njihovo narodnostno poreklo.

Slovenska vojska je svoje pripadnike prvič napotila na Kosovo januarja 2000. Do leta 2007 so slovenske enote delovale v sestavi sil drugih vojsk, februarja 2007 pa je Slovenska vojska prvič v svoji zgodovini v mednarodno operacijo in misijo napotila enoto velikosti bataljona. Takrat je bataljon prvič prevzel lastno območje odgovornosti in poveljeval pripadnikom tuje vojske, članice zveze Nato. Sočasno je Slovenska vojska na Kosovo napotila še strokovnjake za civilno-vojaško sodelovanje in izvedla več projektov v okviru pomoči lokalnemu prebivalstvu, ki so bili na lokalni ravni odmevni. Naloge slovenskih vojakov na Kosovu vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.

Fotografije: desetnik Marko Richter