Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.02.2011

Pripadniki 22. slovenskega kontingenta KFOR obeležili slovenski kulturni praznik

Včeraj, 8. februarja, je v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peči/Peje na Kosovu potekala slovesnost ob obeležitvi slovenskega kulturnega praznika. Pripadnice in pripadniki 22. slovenskega kontingenta KFOR, so v izvedbi mešanega pevskega zbora kontingenta, prisluhnili tradicionalnim slovenskim narodnim in vojaškim pesmim ter recitalu Prešernove pesmi, Soldaška. Dodaten kulturni pridih slovesnosti pa je z naslikanim portretom našega največjega pesnika dodal nadporočnik Miran Škrubej.
Zbrane je nagovoril tudi poveljnik kontingenta podpolkovnik Boris Rutar, ki je poudaril, da smo Slovenci ne glede na svojo majhnost lahko ponosni na svojo kulturo in bogato jezikovno izročilo s katerim se ne morejo pohvaliti mnogo večji narodi po svetu. Vsak od nas pa je dolžan skrbeti za pravilnost uporabe slovenskega jezika v vsakdanjem življenju.
Slovesnosti se je udeležil tudi prihodnji poveljnik 23. slovenskega kontingenta KFOR podpolkovnik Peter Einfalt, ki je s sodelavci na izvidovanju na Kosovu.

Mešani pevski zbor SVNKON 22 KFOR.

Vojak Igor Juhart med recitalom pesmi, Soldaška.

Podpolkovnik Rutar poudaril pomembnost spoštovanja slovenske kulture in jezika.

Pripadniki SVNKON 22 KFOR in gostje na slovesnosti ob obeležitvi slovenskega kulturnega praznika v bazi Villaggio Italia pri Peči.