Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.11.2017

Pripadniki 2. slovenskega kontingenta eFP pripravljeni na prevzem nalog v Latviji

Od ponedeljka, 30. oktobra, do ponedeljka, 20. novembra, so pripadniki 2. slovenskega kontingenta v misiji Okrepljena prednja prisotnost (SVNKON 2 eFP – Enchased Forward Presence) sodelovali na mednarodni vojaški vaji Allied Spirit VII v Nemčiji, kjer so bili pripadniki večnamenskega Voda za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (VJRKBO) preverjeni iz pripravljenosti za prevzem nalog v Latviji.

Vaja Allied Spirit, ki poteka pod okriljem Poveljstva Kopenske vojske ZDA v Evropi, se osredotoča na baltsko krilo zavezništva. Cilj vaje je bil utrjevanje zavezništva in izboljšanje povezljivosti med državami članicami Nata ter povečanje pripravljenost sil po določenih bojnih funkcijah. Specifični cilj vaje je bil usposabljanje mednarodne brigade in Nato eFP bataljona v podporo odvračalni dejavnosti Nata na Baltiku. Pripadniki večnamenskega VJRKBO so na vaji delovali v sklopu litovske mehanizirane brigade, pri čemer so se urili iz kolektivnih nalog. V Združenem vojaškem centru za pripravljenost (Joint Military Readiness Center - JMRC) v Hohenfelsu, ki omogoča vadbencem realistično usposabljanje za delovanje v mednarodnem okolju, pa so s strani slovenskih opazovalcev in kontrolorjev bili tudi preverjeni iz usposobljenosti.

Na vaji je sodelovalo okrog 3700 pripadnikov iz trinajstih različnih držav. Pripadniki Slovenske vojske pa so bili pohvaljeni za odlično izvedbo nalog na vaji. Pripadniki SVNKON 2 eFP so z opravljenim zaključnim preverjanjem potrdili pripravljenost za prevzem nalog in na šest mesečno napotitev v Latvijo.

Fotografije: pripadniki SVNKON 2 eFP