Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.02.2012

Pripadniki 15. helikopterskega bataljona in gorski reševalci končali reševanje

Helikopterska posadka Slovenske vojske in gorski reševalci se danes popoldne vračajo iz Črne gore, kjer so pomagali pri evakuaciji ostarelih in bolnih prebivalcev na ogroženih območjih vasi Kolašin, Mojkovac, Šavnik, Žabljak, Plav, Plužine, Plevlja in Bijelo Polje. Omenjena območja so po obilnem sneženju v Črni gori ostala odrezana od sveta, zato je črnogorsko ministrstvo za obrambo pozvalo države članice Nata, naj ji priskočijo na pomoč.

Prošnji sta se nemudoma odzvali Slovenija in Grčija ter tja napotili helikopterje. Črnogorski minister za obrambo Boro Vučinić je povedal, da je iz obeh držav prišla zelo hitra in konkretna pomoč ter se obema državama toplo zahvalil za podporo in sodelovanje. Kot je dejal, je Črna gora v ponedeljek prosila za pomoč vse države Nata, Slovenija in Grčija pa sta se na prošnjo odzvali prvi. Izredne zimske vremenske razmere v Črni gori so zahtevale pomoč pri evakuaciji ostarelih in bolnih prebivalcev na severu ter prevoz moštva in materiala.

Slovenski letalci so evakuirali hudo obolelega mladeniča iz vasi Strug v občini Šavnik, kamor so prepeljali medicinsko ekipo nujne medicinske pomoči in pripadnike zračne baze vojske Črne gore. V klinični center v Podgorici so v nadaljnje zdravljenje prepeljali tudi dva dni starega dojenčka in še dve oboleli osebi, posadka pa je sodelovala tudi pri dostavi zdravil ter hrane prebivalcem v občinah Bijelo Polje, Berane in Cetinje. Skladno z zahtevami črnogorskega operativnega štaba za izredne situacije so nadaljevali polete na ogrožena območja, med drugim je posadka opravila načrtovan prevoz materiala iz Cetinja na sever države. Posadka helikopterja Slovenske vojske je na težko dostopno območje prepeljala moštvo za popravilo električnih drogov in pri tem naletela dve uri.

Skupno je helikopter Slovenske vojske naletel 15 ur ter prepeljal pet ponesrečencev in 78 oseb ter 2850 kg tovora (hrana, voda, zdravila in druge osnovne potrebščine).

Slovenski prispevek je v danem časovnem okviru dosegel največje možne učinke, zato so akcijo tudi končali. Veleposlaniku Republike Slovenije v Podgorici Vladimirju Gaspariču se je za hiter odziv in pomoč zahvalil tudi minister za obrambo Boro Vučinić. Vladimir Gasparič je za medije, ki so spremljali prihod helikopterja iz Slovenije, izjavil, da akcija in hiter odziv kaže pravo vrednost Nata in vsega, kar zveza prinaša. »To je konkretna naloga, akcija, ki potrjuje, kaj lahko Nato naredi v težkih situacijah.« Dodal je, da Nato v Bruslju pripravlja tudi svoj prispevek pomoči, ki bo kmalu prispela.

Slovenija je na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije v reševanju sodelovala tri dni. Predsednik vlade Republike Črne gore Igor Lukšić se je za hitro in nesebično pomoč obema državama članicama Nata že zahvalil. Tudi črnogorski minister za obrambo Boro Vučinić se je danes ministru za obrambo Republike Slovenije Alešu Hojsu, osebno po telefonu zahvalil za hitro in učinkovito pomoč pripadnikov Slovenske vojske in slovenski gorskih reševalcev pri reševanju ob izrednih zimskih razmerah v Črni gori.

Video posnetek (youtubeMORS): Borut Podgoršek, MORS

Foto: MOD CG