Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.10.2018

Pripadniki 132. gorskega polka urejali strelišče in vadišče Mačkovec ter izvedli streljanje pod negativnim kotom

Od ponedeljka, 22.,  do petka, 26. oktobra, so pripadniki 132. gorskega polka in Gorske šole, s pomočjo inženircev Slovenske vojske in pripadnikov Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje, urejali strelišče in vadišče Mačkovec pri Bohinjski Beli.

Strelišče je urejeno tako, da strelci lahko delujejo pod negativnim kotom. Glede na to, da je to predvsem vadišče in strelišče gorskih enot, so pripadniki za namen urjenja uredili tudi ferato, ki omogoča usposabljanje v kontroliranem okolju. Vadišče z združevanjem posameznih elementov, urejenih na vadišču, kar vključuje kontejnersko vas, steno za spuščanje po vrvi, ferato, ognjene in vodne ovire ter strelišče, omogoča možnost kompleksnega urjenja enot do ranga čete.
V četrtek, 25. oktobra, so izvedli tudi streljanje pod negativnim kotom, kar je bilo v tako zahtevni obliki izvedeno prvič na streliščih Slovenske vojske. Trenutno je strelišče in vadišče Mačkovec edino strelišče v Slovenki vojski, ki omogoča tako streljanje, zahteva pa dobro poznavanje gorniških individualnih vojaških veščin in inštruktorje, ki so vešči vojaškega gorništva.

Fotografije: stotnik Igor Praznik in stotnik Aleš Hočevar, 132. GORP/1. BR