Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.07.2018

Pripadniki 132. gorskega polka sodelovali na mednarodni vojaški vaji v Italiji

Od četrtka, 28. junija, do četrtka, 5. julija, so pripadniki 132. gorskega polka 1. brigade sodelovali na mednarodni vojaški vaji Cinque Torri v Italiji. Na vaji so se usposabljali pripadniki oboroženih sil iz 15 držav, pripadniki Civilne zaščite ter specialisti za alpinsko in jamarsko reševanje, z namenom skupnega usposabljanja za posredovanje v gorah v vseh vremenskih razmerah.

Velik del zemlje je sestavljen iz gora in večina operacij, ki so trenutno v teku, se odvija v gorskih in odmaknjenih predelih. Vaja, ki jo je organizirala alpinska brigada Julija iz Italije, je potekala na prizorišču dogodkov prve svetovne vojne, v gorskem kompleksu Cinque Torri na vzhodu Dolomitov. Predstavniki Slovenske vojske so sodelovali v delu vaje, kjer so prikazali plezanje do težavnosti VI, ki se izvaja v kopni skali v navezi dveh ali treh pripadnikov s sprotnim nameščanjem varovanja. Iz stolpov so izvedli spust ob vrvi in prikazali način sestopa iz gore, v primeru da premika ni mogoče izvesti po pešpoti ali drugače.

Pripadniki gorskega polka so na vaji pridobili dodatne izkušnje in specialistično znanje vojaškega gorništva ter izmenjali izkušnje s pripadniki gorskih enot tujih vojsk.

Fotografija: stotnik Aleš Hočevar, 132. gorski polk, 1. brigada