Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.07.2019

Pripadniki 132. gorskega polka Slovenske vojske na mednarodni vaji vojaški vaji Lavaredo

Od četrtka, 4., do četrtka, 11. julija, so pripadniki 132. gorskega polka sodelovali na mednarodni vojaški vaji Lavaredo 2019 v Italiji. Na vaji so se usposabljali pripadniki domačih in partnerskih vojsk,  pripadniki Civilne zaščite ter specialisti za alpinsko in gorsko reševanje, da bi poenotili in dvignili raven povezljivosti na področju bojevanja in posredovanja v gorah v vseh vremenskih razmerah. Vaja, ki sta jo organizirali alpinski brigadi Julija in Taurinense iz Italije, se je odvijala na prizorišču dogodkov prve svetovne vojne, v gorskem kompleksu Tre Cime di Lavaredo. Območje je bilo izbrano zaradi dejstva, da se večina aktualnih operacij po svetu odvija v gorskih in odmaknjenih predelih. Tri Cine so mogočne gore, na katere vodijo plezalne poti, ki se ponašajo z višinami 300–600 metrov. Za tovrstne vzpone sta nujni dobra psihofizična pripravljenost in uigranost naveze.

Pripadniki Slovenske vojske so sodelovali v delu vaje, v katerem so prikazali plezanje do težavnosti VI v kopni skali, navezi dveh pripadnikov in s sprotnim nameščanjem varovanja. Gorci so s sodelovanjem na vaji dobili nujne izkušnje v plezanju po drugačni skali, kot jo poznajo v Sloveniji, ter v gorskem bojevanju. Sočasno nadaljujejo odlično mednarodno sodelovanje z izmenjavo izkušenj med pripadniki gorskih enot partnerskih vojsk ter vzdržujejo in dopolnjujejo raven specialističnega znanja s področja vojaškega gorništva.

Tre Cime di Lavaredo so ene najmarkantnejših gora v Dolomitih, so naravna znamenitost, ki je tudi pod Unescovo zaščito. Nahajajo se na Južnem Tirolskem v Sekstenskih Dolomitih, najlepši pogled nanje je s severne strani, najvišji vrh pa je Cima Grande (Velika Cina) z višino 2.999 metrov.

Fotografije: stotnik Aleš Hočevar