Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.10.2019

Pripadniki 10. pehotnega polka se pripravljajo na taktično vajo z bojnim streljanjem na nivoju čete

d srede, 23., do petka, 25. oktobra, so pripadniki 10. pehotnega polka 1. brigade Slovenske vojske izvajali taktično vajo Sokol II, kjer so na vojaških zemljiščih v okolici letališča Cerklje ob Krki urili osnovne bojne postopke s poudarkom na ofenzivnem delovanju v pogojih zmanjšane vidljivosti.

Po izdanem ukazu za delovanje so izvedli premik na območje delovanja, kjer so izvajali taktične postopke v napadu, in sicer v dnevnih in nočnih pogojih. Pri urjenju so uporabljali tudi zmogljivosti brezpilotnega letalnega sistema. Scenarij vaje v ofenzivnem delovanju, ki je narekoval hiter tempo in je bil zelo približan realnemu dogajanju, pa je v določenem momentu zahteval klicanje hitrih odzivnih sil, ki so se s helikopterjem premaknile iz Ljubljane na območje delovanja.

Pripadniki 10. pehotnega polka so s tem usposabljanjem pridobili nova znanja in dragocene izkušnje potrebne za izvajanje osnovnih  naloge Slovenske vojske. Urjenje pa je bilo načrtovano v sklopu priprav na taktično vajo z bojnim streljanje na nivoju čete v nočnih pogojih, ki bo izvedeno v mesecu novembru 2019.

Fotografije: nadporočnik Jaka Berger, 10. PEHP/1. BR SV