Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.11.2019

Pripadniki 1. brigade zaključili urjenje na vaji Vzhodna zarja II 2019

Od ponedeljka, 4., do petka, 8. novembra, so se pripadniki Poveljstva 1. brigade SV na računalniško podprti štabni vaji Vzhodna zarja II 2019 urili v načrtovanju in izvajanju bojnega delovanja po NATO scenariju OCCASUS. V odzivnih celicah so delovali pripadniki 10. pehotnega, 132. gorskega polka in Rodovskega bataljona 1. brigade SV.

Prvi dan vaje so premaknili poveljniško mesto iz mirnodobne lokacije v Ljubljani na osnovno poveljniško mesto (OPM) v Vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni in izvedli izvidovanje območja delovanja. Pri tem so na lokacijo OPM prestavili tudi dežurno službo in s tem izvedli preizkus doktrinarnih rešitev predaje dežurne službe Voješnice Edvarda Peperka pripadnikom EVOJ. Po vzpostavitvi OPM so pričeli načrtovati bojno delovanje po novih pravilih štabnega dela. Seznanili so se z zavezniškim scenarijem OCCASUS in doktrinarnimi načeli delovanja sovražnika ter njegovimi zmogljivostmi. Končni izdelek vojaškega procesa odločanja je ukaz za delovanje s prilogami, ki omogočajo združeno bojevanje rodov in predstavlja temelj za vodenje bojnih delovanj. Na vaji Vzhodna zarja II so preizkusili tudi postopke poveljevanja in kontole ter umestitev le-teh v zavezniški sistem PINK, postopke prehoda preko lastnih sil, koordinacije združene ognjene podpore ter sodelovanja in sobojevanja z zavezniškimi enotami.

Na vaji Vzhodna zarja II so sodelujoči na nivoju brigadnega poveljstva s procesom načrtovanja in izvajanja bojnih delovanj pridobili novo znanje in izkušnje ter izdelali vadbene dokumente za usposabljanja podrejenih enot iz procesa štabnega dela v letu 2020.  V drugem tednu vaje bodo proces načrtovanja in vodenja bojnega delovanja izvedli pripdniki 72. brigade SV.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Hrvatin, OOJ