Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.06.2017

Pripadniki 1. brigade SV sodelujejo na vaji Saber Strike v Latviji in Nemčiji

Pripadniki Slovenske vojske sodelujejo na vaji Saber Strike v Latviji in Nemčiji
V soboto, 3. junija, je bila v vojaški bazi Adaži v Latviji slovesnost ob začetku mednarodne vojaške vaje Saber Strike 2017, na kateri sodelujejo pripadniki 1. brigade, Logistične brigade,  Poveljstva sil in Generalštaba Slovenske vojske, in sicer v poveljstvu latvijske brigade in v odzivnih celicah mednarodnega Severovzhodnega korpusa.

Na vaji, ki bo trajala od 1. do 17. junija, bo sodelovalo okrog 2000 pripadnikov iz Belgije, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Luksemburga, Nemčije, Norveške, Poljske, Portugalske, Slovaške, Slovenije, Združenih držav Amerike in Združenega kraljestva Velike Britanije in severne Irske. Pod vodstvom Poveljstva ameriških kopenskih sil za Evropo bodo izvedli vajo na ravni brigade, ki se osredotoča na severno krilo zavezništva. Pripadnika poveljstva 1. brigade bosta z delovanjem v vojaškem mednarodnem okolju izboljšala svojo raven usposobljenosti na področjih logistike in ognjene podpore, pridobljeno znanje pa nato prenesla na preostale pripadnike. Glavni del vaje bo v Latviji, manjše vaje, ki bodo povezane z glavno, pa bodo v Estoniji, Litvi, Nemčiji in na Poljskem.

Slovenska vojska je v sestavo mednarodnega Severovzhodnega korpusa s poveljstvom v Szczecinu na Poljskem vključila bataljon za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (JRKBO). Na računalniško podprti vaji odzivnih celic poveljstva bataljonske zmogljivosti JRKBO, ki poteka v mestu Grafenwöhr v Nemčiji, sodelujejo pripadniki Generalštaba, Poveljstva sil, Logistične brigade in 132. gorskega polka 1. brigade, njihova naloga pa je podpirati preverjanje usposobljenosti poveljstva korpusa pri doseganju končnih operativnih zmožnosti. Cilji vaje, ki bo trajala od 2. do 14. junija, so promocija stabilnosti in varnosti na območju baltskih držav, utrjevanje zavezništva in negovanje zaupanja med zaveznicami.

S takšnimi mednarodnimi vojaškimi vajami članice Nata izboljšujejo interoperabilnost med svojimi enotami. Za pripadnike Slovenske vojske, ki se na vajah aktivno vključijo v načrtovalni proces vaj in kolektivno usposabljanje v mednarodnem okolju, pa vaje pomenijo pridobivanje dragocenega znanja in novih izkušenj ter vzdrževanje usposobljenosti.

Fotografije: arhiv 1. BR SV