Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.12.2019

Pripadniki 1. brigade SV slovesno obeležili 21 let delovanja

V torek, 17. decembra, so pripadnice in pripadniki 1. brigade Slovenske vojske praznovali 21-letnico delovanja enote. 1. brigada je bila ustanovljena kot prva enota Slovenske vojske, namenjena izvajanju najzahtevnejših nalog. Oblikovala se je 22. junija 1998 z združitvijo 1. specialne brigade MORiS in 10. bataljona za mednarodno sodelovanje. Bojno zastavo je Prva dobila 17. decembra 1998 in si ta dan izbrala za dan enote.  Slovesnosti so se udeležil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, državna sekretarka na MORS mag. Nataša Dolenc, načelnica Generalštaba SV generalmajorka Alenka Ermenc, predstavniki odbora za obrambo, veteranskih in domoljubnih organizacij ter pripadniki prvega postroja.

Poveljnik 1. brigade SV polkovnik Anže Rode je nagovoril prisotne in pripadnikom Prve povedal, da s svojo usposobljenostjo, zagnanostjo in znanjem uspešno izpolnjujejo poslanstvo ter državljanom in državljankam Republike Slovenije zagotavljajo razmere za varno sedanjost in prihodnost. Izrazil je svoj ponos za izjemne dosežke, ki so jih skupaj dosegli v letu 2019. Poudaril je, da so pripadnice in pripadniki največja vrednota in bojna moč Prve, s katero se Slovenska vojska postavlja ob bok največjim in sodobnim vojskam.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milan Žurman, ki je povedal, da naj bodo ponosni nase in svoje dosežke ter na tradicijo 1. brigade, ki sega v začetke osamosvojitve Slovenije. Pohvalil  je njihovo sodelovanje na Regijskih vajah 2019, delo na mirovnih operacijah in misijah ter izvajanje nalog v pomoč Policiji na državni meji. Njihov moto Mi smo Prvi in vrednote so zagotovilo za odlično delovanje tudi v prihodnje. Dodal je, da naj bodo še naprej predani 1. brigadi, Slovenski vojski in domovini.

Ob tej priložnosti so najzaslužnejšim podelili medalje in priznanja.

Čestitke vsem!

Fotografije: naddesetnik Miha prijatelj, RB/1. BR SV