Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.12.2017

Pripadniki 1. brigade slovesno zaznamovali dan enote

V petek, 15. decembra, so pripadniki 1. brigade Slovenske vojske v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani praznovali dan enote. Osrednji govornik na slovesnosti je bil predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki je v nagovoru izpostavil pomen tega dne. Dejal je tudi, da je 1. brigada ponos Slovenske vojske in drugo ime za enoto, ki je sposobna sleherni trenutek izvesti vse zaupane naloge v pomoč prebivalcem Republike Slovenije in obrambo domovine.

Pripadnice in pripadniki 1. brigade končujejo letošnje leto z več pomembnimi dosežki. Tako so s sodelovanjem na različnih vajah doma in v tujini dosegli višjo raven usposobljenosti, kar se je pokazalo tudi pri opravljanju nalog v mednarodnih operacijah in misijah v okviru Unifila v Libanonu, RSM v Afganistanu in Kforja na Kosovu, pri zagotavljanju pomoči Policiji pri varovanju zelene meje, vključevanju v Natove odzivne sile in drugih nalogah.

V prihodnjem letu pripadnice in pripadnike 1. brigade čaka veliko dela, saj začenjajo z izgradnjo bataljonske bojne skupine, stebra slovenskih vojaških zmogljivosti. Poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš se je sodelavkam in sodelavcem zahvalil za njihov prispevek ter povedal, da je ponosen, ker je poveljnik predanim, izjemnim in pogumnim vojakom. Najboljšim med njimi je ob tej priložnosti podelil medaljo 1. brigade.

1. brigada je bila ustanovljena kot prva enota Slovenske vojske, namenjena izvajanju najzahtevnejših nalog. Oblikovala se je 22. junija 1998 z združitvijo 1. specialne brigade MORiS in 10. bataljona za mednarodno sodelovanje. Bojno zastavo je Prva dobila 17. decembra 1998, na ta dan praznuje dan enote.

Fotografije: desetnik Daniel Mlakar, OOJ, in vojakinja Martina Podkrižnik, 1. BR