Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.07.2019

Pripadniki 1. brigade Slovenske vojske sodelovali na mednarodni vojaški vaji Iron Mask 2019

V petek, 12. julija, se je končala mednarodna vojaška vaja Železna maska 2019 (Iron Mask 2019), na kateri so sodelovali pripadniki Čete za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo Rodovskega bataljona 1. brigade Slovenske vojske. Poleg pripadnikov enot JRKBO iz Avstrije, Češke, Nemčije, Nizozemske in Velike Britanije so se usposabljali iz kolektivnih vsebin s področja JRKBO in za izvajanje vseh vrst nalog podpore JRKB v kompleksnem okolju.

Vaja je potekala v Nemčiji, pripadniki Slovenske vojske pa so delovali v dnevnih in nočnih pogojih v sklopu čete JRKBO pod vodstvom pripadnikov nizozemske vojske. Z vodom za dekontaminacijo so izvajali izvidovanje, nevtralizacijo orožij za množično uničevanje, vzorčenja in čiščenje vode, nekaj pripadnikov pa je sodelovalo tudi v poveljstvu čete pri načrtovanju in organizaciji nalog. Na vaji so izvedli dekontaminacijo konvoja nemške vojske, ki je bil, po scenariju vaje, kontaminiran z bojnimi strupi, ki jih je nasprotnik uporabil v napadu z improviziranimi eksplozivnimi napravami.

S sodelovanjem na vaji so pripadniki Čete za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo Rodovskega bataljona 1. brigade Slovenske vojske osvežili dosedanje znanje in preverili povezljivost s pripadniki iz zavezniških in partnerskih držav, pridobili pa so tudi dragocene izkušnje ter dvignili nivo usposobljenosti.

Fotografije: poročnik Matej Jug, ČJRKBO/RB/1. BR