Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.06.2010

Pripadnike Brigade zračne obrambe in letalstva je na helikopterski vaji AZOR 2010 obiskala ministrica za obrambo Kraljevine Španije

Pripadnike  Brigade zračne obrambe in letalstva, ki sodelujejo na helikopterski vaji AZOR 2010 v Španiji je včeraj, 17. junija,  obiskala ministrica za obrambo Kraljevine Španije gospa Carme Chacón Piqueras. V prisrčnem vzdušju je vodja slovenskega kontingenta podpolkovnik Branko Gorše  ministrici predstavil slovenski kontingent ter izrazil zadovoljstvo z dosedanjim potekom aktivnosti. 
Multilateralna helikopterska vaja AZOR 2010 sicer poteka med 7. in 27. junijem na območju letalske baze Logrono v Španiji. Slovenski kontingent sestavljajo pripadniki 15. helikopterskega bataljona in Letalsko tehnične enote z dvema večnamenskima transportnima helikopterjema AS 532 AL Cougar.
Vaje se udeležuje preko 700 udeležencev s 43 plovili iz 9 držav in predstavlja največjo mednarodno helikoptersko vajo držav članic NATO.
Namen sodelovanja na vaji je nadaljevanje taktičnega usposabljanja, urjenja in priprav helikopterskih posadk ter enote za zagotavljanje plovnosti v postopkih za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah (MOM), s poudarkom na ekstremnih pogojih letenja. Pripadniki na vaji kljub veliki količini dežja urijo postopke pri taktičnem letenju v vseh pogojih (podnevi, ponoči, visokogorje, ekstremni vremenski in terenski pogoji), letenju helikopterjev v vojaških formacijah, uporabi helikopterjev v operacijah na kopnem, zagotavljanju iskanja in reševanja, preživetju posadke in posameznika v naravi, odpravi napak in okvar helikopterja na veliki oddaljenosti od matične enote ter logistični podpori helikopterski enoti na MOM.
Izvajanje usposabljanja posadk v vseh pogojih delovanja, ki jih narekuje teren, meteorološki pogoji in ostale okoliščine, kakor tudi v nočnem letenju s pomočjo očal za nočno gledanje je sicer izrednega pomena za varno in učinkovito izvajanje nalog.