Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.10.2011

Pripadnika Poveljstva sil Slovenske vojske prejela medaljo za hrabrost

Včeraj, 26. oktobra, je v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani potekala slovesnost, ki sodi v sklop zaznamovanja 20-letnice delovanja slovenskega obrambnega sistema in slovenske vojske kot aktivne udeleženke osamosvojitvenega procesa; le-ta se je začel v 90. letih prejšnjega stoletja in končal z odhodom zadnjega vojaka takratne armade z ozemlja Republike Slovenije.
Ob tej priložnosti je ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič podelila tudi najvišja priznanja Ministrstva za obrambo. Med prejemniki priznanj sta bila tudi pripadnika Poveljstva sil Slovenske vojske podpolkovnik Ivan Zore in major Franci Gostiša, prejemnika medalje za hrabrost, ki sta v letošnjem letu z izjemno pogumnim dejanjem nesebično pomagala ljudem v nesreči ter jim rešila življenje. 

Podpolkovnik Ivan Zore je bil v soboto, 21. maja, priča prometni nezgodi na križišču ceste Zagorje–Hrastnik pri mostu v Trbovljah, v kateri je družinski kombi prebil zaščitno ograjo in zdrsnil v reko Savo. V kombiju so bili trije potniki, podpolkovnik Zore pa je družini brez pomisleka sledil v vodo in vse tri ponesrečence rešil iz potapljajočega se vozila. Pri reševanju je pokazal veliko strokovnega znanja, predvsem pa poguma, saj je kljub veliki nevarnosti, ki se ji je izpostavil v vodi, pristopil k reševanju in uspešno pomagal poškodovanim.

Major Franci Gostiša je junija v času dopusta na Siciliji iz močno razburkanega morja pomagal rešiti starejšo plavalko, ki ji je zaradi težav s srcem postalo slabo. Pomagal ji je plavati do 70 metrov oddaljene boje, kjer je plavalka izgubila zavest. Poklical je reševalce, ki so ju z reševalnim čolnom rešili iz vode. Gospa je bila hospitalizirana, dva dni v komi, kasneje pa se je z letalom vrnila v Slovenijo. Pri reševanju je major Gostiša pokazal veliko poguma, saj se je kljub razburkanemu morju izpostavil veliki nevarnosti in uspešno pomagal rešiti starejšo plavalko, ki brez njegove pomoči skoraj zagotovo ne bi preživela.

Foto: Bruno Toič, Boštjan Pogorevc, MORS