Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.12.2013

»Pripadnice in pripadniki Prve ste opremljeni z dediščino tradicije in znanjem sodobnosti, vaš pogled pa je usmerjen v prihodnost,« je ob včerajšnjem prazniku 1. brigade svoje misli delil minister za obrambo

 

Obračamo zadnji list letošnjega koledarja in prav na zadnjem je označenih kar nekaj praznikov. Tako ali drugače je cel mesec prazničen tudi za Slovensko vojsko, še posebej 1. brigado, ki svoj dan praznuje 17. dan zapovrstjo.

V torek, 17. decembra, so se pripadnice in pripadniki 1. brigade Slovenske vojske v Športni dvorani Vojašnice Edvarda Peperka spomnili mrzlega decembra, ko je bila leta 1990 v Kočevski Reki postrojena prva novooblikovana in oborožena enota slovenske vojske – spomnili postroja 30. razvojne skupine Teritorialne obrambe, v večini popolnjene s pripadniki rezervne sestave zaščitne brigade.

Vojaško pot v samostojni Republiki Sloveniji je pred 13 leti začela tlakovati vojaška enota v Kočevski Reki, kasneje preoblikovana v 1. specialno brigado MORiS, na njenih temeljih pa je bila 22. junija 1998 ustanovljena 1. brigada Slovenske vojske. Že vse od vstopa naše države v zavezništvo se sooča s preoblikovanjem, zadnje pa jo predstavlja v povsem novi obliki.

Današnja 1. brigada Slovenske vojske je lahka pehotna brigada, v svoji sestavi ima 10. pehotni in 132. gorski polk, Rodovski bataljon, Teritorialni polk in Večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje. Je nosilka združenega bojevanja rodov na taktičnem nivoju in je v službi domovine, državljanov Republike Slovenije ter nacionalnih interesov države. Preoblikovana z zmogljivostmi lahke pehotne brigade ali motorizirane bataljonske bojne skupine – samostojno ali v združenih sestavih, v domovini ali tujini – zagotavlja pripravljenost za bojevanje v odločilnem delovanju, in sicer zaradi ustvarjanja taktičnih pogojev prevlade na bojišču, zmage nad nasprotnikom, ustvarjanja varnega okolja ali zaščite ter reševanja in pomoči civilnim oblastem.

Prisotne na slovesnosti je pozdravil gostitelj poveljnik 1. brigade brigadir Miha Škerbinc. Tudi tokrat je izrazil ponos nad poveljevanjem Prvi ter z organizacijo posebne izdaje zaznamovanja obletnice obstoja enote znova dokazal, da odločnosti v izvedbi med Prvimi še vedno ne manjka.
 
Osrednji gost praznovanja 1. brigade minister za obrambo Roman Jakič je prisotnim predstavil pomen brigadnih začetkov v prelomnem času priprav na slovensko osamosvojitev, od takrat dalje pa nenehen razvoj njenih zmogljivosti in učinkovitosti. »Imate voljo do dela in učenja ter sledite cilju biti najboljši. Odgovorno prenašate breme dejstva, da velikokrat orjete ledino in prvi preizkušate novosti. Z vsakim, še tako zahtevnim izzivom se odločno spopadete in ga opravite kot zmagovalci,« je poudaril minister, ki je na kratko povzel tudi dogodke, v zadnjem letu za 1. brigado še posebej pomembne.

V družbi poveljnika 1. brigade brigadirja Mihe Škerbinca se je slovesnosti udeležil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič. Skupaj z ministrom za obrambo so podelili priznanja najzaslužnejšim pripadnikom in enotam – tistim, katerih prizadevnost in rezultati njihovega dela so bili v preteklem obdobju še posebej opazni.

Ker v 1. brigadi radi sledijo trendom, še raje pa so njihovi ustvarjalci, so preoblikovali tudi način zaznamovanja svojega praznika. Praznovanju so se preko videoprenosa pridružili tudi pripadnice in pripadniki 1. brigade, ki svoje naloge v tem času opravljajo v mednarodnih operacijah in misijah na Kosovu in v Afganistanu.

Slovesnost je obogatil pisan glasbeni mozaik – Verdijeva arija Moč usode v izvedbi operne solistke Milene Morača, posebna izdaja skladb Michaela Jacksona v izvedbi Harmonikarskega orkestra Glasbene šole Škofja Loka, na Zelenico so publiko popeljali člani pevskega zbora Gorščaki iz Združenja vojaških gornikov Slovenije, ob spremljavi Orkestra Slovenske vojske je zgodbo o zrelem žitu delila solistka Vesna Zornik Stonič, posebno mesto med sprehodom po notnem črtovju pa je imela pesem 1. brigade Rdeča bareta, meča počez v izvedbi pevca skupine Orlek Vlada Poredoša.

Praznovanje v 1. brigadi je bilo tudi po končanem uradnem delu slovesnosti obarvano z glasbo, druženje so Prve in Prvi zaokrožili z zasavsko skupino Orlek, z njo pa so moči na odru združili člani skupine D'band.

Novo leto odpira vrata novim priložnostim. In naj bodo prvi koraki Prvih narejeni v stilu zasavsko-revirskih, knapovskih krajev …

Srečno, Prva!

Foto: desetnik Robert Cotič