Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.11.2009

Pripadnice in pripadniki 18. BJRKBO in role 2 LM na vaji Svizec 09 uspešni pri preverjanju

Včeraj, 10. novembra, je bila na osrednji vaji Slovenske vojske Svizec 09 v Vojašnici Cerklje ob Krki končana afirmacija 18. bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo ter mobilne bolnišnice role 2 LM. Preverjanje so izvajali pripadniki poveljstva kopenske komponente Nata iz Madrida. Enoti sta bili uspešni in tako postali povezljivi z zavezniškimi enotami za delovanje v vseh mednarodnih operacijah in na misijah visoke intenzitete. Ocenjevalci so poudarili visoko stopnjo motiviranosti, profesionalnosti in sposobnosti pripadnic ter pripadnikov pri opravljanju namenskih nalog v obeh preverjenih enotah.
V 18. BJRKBO je bil poudarek preverjanja usmerjen v preverjanje postopkov pripadnic in pripadnikov ob odkritju miniranega improviziranega laboratorija, okvari na sistemu za dekontaminacijo in ob grožnjah vojaka z orožjem drugim pripadnikom enote. V role 2 LM so preverjali postopke oskrbovanja večjega števila poškodovancev naenkrat in aktiviranje epidemiološkega centra. Enoti sta bili preverjeni tudi iz postopkov alarmiranja ob zračnem napadu.
Slovenska vojska je z afirmacijo obeh enot končala program integracije v Nato, ki je le eden izmed mejnikov v procesu integracije od polnopravnega članstva Slovenije v zavezništvu od leta 2004. Po končanem procesu so dosežene ključne naloge, ki se nanašajo na vključitev enot SV v zavezniško strukturo sil.

S certifikacijo 18. bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo ter zmogljivosti lahke premične bolnišnice role 2 LM je SV dosegla načrtovano stopnjo interoperabilnosti obeh deklariranih zmogljivosti, kar se kaže v uvedbi standardov po področjih uporabe materialov, procesov, komunikacije in veščin, pomembnih za delovanje zavezništva.

Foto: Karel Movrin, Poveljstvo sil SV