Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.08.2011

Pripadnice in pripadniki 16. slovenskega kontingenta Isafa uspešno končali priprave v Nemčiji

Včeraj, 24. avgusta, se je v Večnacionalnem centru za usposabljanje (Joint Multinational Rediness Center Hohenfels – JMRC) v Republiki Nemčiji končalo usposabljanje pripadnikov in pripadnic 16. kontingenta Slovenske vojske, ki v začetku oktobra odhaja v šestmesečno mednarodno operacijo Isafa v Afganistanu.
Usposabljanja se je udeležilo 35 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske ter 12 pripadnikov oboroženih sil Združenih držav Amerike, ki bodo v Afganistanu delovali v okviru slovenskega kontingenta.
V prvem delu usposabljanja se je kontingent usposabljal iz taktičnih postopkov in posebnih nalog, ki jih bodo pripadniki opravljali v Afganistanu, v drugem delu pa se je poveljstvo usposabljalo iz štabnega procesa dela na taktični ravni, mentorji čet so se usposabljali iz taktičnih postopkov na terenu, usposabljanje pa se je končalo s skupno vajo, ki je bila namenjena preverjanju kontingenta. Namen usposabljanja v Republiki Nemčiji je bilo tudi spoznavanje z ameriškimi pripadniki, ki so se uspešno integrirali v slovenski kontingent. Nalogi ameriških pripadnikov v okviru slovenskega kontingenta bosta zagotavljanje logistične podpore in podpora pri delovanju.
Usposabljanje v Republiki Nemčiji je predstavljalo drugo fazo priprav na odhod v operacijo. Prvi del priprav je potekal v Republiki Sloveniji. V okviru prve faze v Vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni sta bila izvedena konsolidacija in usposabljanje iz individualnih in kolektivnih veščin ter taktike malih enot. Pripadniki in pripadnice so opravljali različne tečaje in seminarje, prav tako pa so prevzeli opremo in orožje. Tretjo fazo usposabljanja bo kontingent izvedel v prvih štirinajstih dneh po prihodu v Afganistan.