Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.09.2011

Primopredaja dolžnosti vodje Orkestra Slovenske vojske

V sredo, 28. septembra, je bila v Vojašnici Šentvid slovesnost ob predaji in prevzemu dolžnosti vodje Orkestra Slovenske vojske. Dolžnost vodje orkestra je prevzel dosedanji namestnik vodje višji vojaški uslužbenec XII. r. Aljoša Deferri, dosedanji vodja višji vojaški uslužbenec XIII. r. mag. Jani Šalamon pa odhaja v zasluženi pokoj.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske kontraadmiral Renato Petrič, ki je staremu in novemu vodji – prav tako pa tudi celotnemu orkestru – zaželel veliko uspešnih koncertov ter vse dobro na svojih poteh.

Višji vojaški uslužbenec XII. r. Aljoša Deferri je glasbeno šolanje začel v Centru za glasbeno vzgojo v Novi Gorici, kjer je v razredu profesorja Stojana Ristovskega, z glavnim predmetom klarinet, uspešno končal nižjo glasbeno šolo. Šolanje je nadaljeval v ljubljanski Kadetski šoli za miličnike in vzporedno obiskoval Srednjo glasbeno šolo pri profesorju Marku Ledniku. Po končani Kadetski šoli se je leta 1990 zaposlil v Godbi milice, kasneje Policijskemu orkestru, leta 1991 z odliko končal šolanje na Srednji glasbeni šoli in nadaljeval študij klarineta na Akademiji za glasbo v razredu profesorja Slavka Goričarja. Štiri leta kasneje je z odličnim uspehom diplomiral in se leta 1996 zaposlil v takrat nastajajočem Orkestru Slovenske vojske kot koncertni mojster. Od leta 1990 je solistično večkrat nastopal s Policijskim orkestrom in Orkestrom Slovenske vojske. Je član in soustanovitelj Slovenskega kvarteta klarinetov, deluje kot dirigent ljubiteljskih pihalnih orkestrov, med letoma 1998 in 2001 je vodil Goriški pihalni orkester, septembra 2002 pa prevzel dirigentsko paličico v Pihalnem orkestru Lesce. Od septembra 2006 je dirigent Vevškega pihalnega orkestra. V začetku leta 2010 je v Orkestru Slovenske vojske zasedel mesto namestnika vodje, s 1. oktobrom 2011 pa prevzema funkcijo vodje.

Za svoje zasluge je leta 2000 prejel bronasto medaljo Slovenske vojske, leta 2006 priznanje načelnika Generalštaba Slovenske vojske, na primopredajni slovesnosti pa srebrno medaljo Orkestra Slovenske vojske.

Foto: desetnik Boštjan Pogorevc, GŠSV