Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.04.2015

Prihodnji teden se Slovenska vojska usposablja tudi na Dolenjskem

V ponedeljek, 20. aprila, se na širšem območju Novega mesta začenja skupno usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja (UZO) – ključnih nosilcev povezave med zračnimi in kopenskimi silami. Usposabljanje bo trajalo do petka, 24. aprila, namenjeno pa je nadgradnji znanja in izmenjavi izkušenj med UZO SV in zavezniških sil.

Med usposabljanjem bodo zračna plovila SV Pilatus PC-9M in Bell 206 na območju Videm–Trebnje–Mirna Gora–Grčarice opravljala prelete med 9. in 12. ter med 13. in 14. uro. Vzletala in pristajala bodo na letališču SV v Cerkljah ob Krki, usposabljanje pa bo potekalo brez uporabe streliva. UZO se bodo premikali tako z vojaškimi kot s civilnimi vozili, usposabljali pa se bodo na dveh lokacijah – Soteska in Sela pri Dolenjskih Toplicah – na javnih površinah (cestah, parkiriščih), in sicer brez uporabe orožja, streliva ali drugih artificij.
Gibanje na območju usposabljanja ne bo omejeno, saj gre le za prisotnost pripadnikov SV in tujih oboroženih sil. Kljub nemotečemu delovanju pa velja opozorilo, da bo zaradi nizkih preletov zračnih plovil nastal dodaten hrup v širšem lokalnem okolju. Prebivalce in obiskovalce vljudno prosimo za razumevanje.

Več podatkov o usposabljanju je na voljo na oglasnih deskah v lokalnih skupnostih in na spletnih straneh SV.

Dokumenti:
2015_AIR_WEEK.pdf