Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.11.2017

Pričela se je vaja FALCO

V ponedeljek, 20. novembra, se je v Vojašnici Petra Petriča v Kranju pričela vaja FALCO VII., ki se bo zaključila v petek, 24. novembra.

Namen vaje, ki bo potekala pod vodstvom Laboratorija za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (LAB JRKBO) Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske, je urjenje skupnega delovanja enot Slovenske vojske, ki imajo zmogljivosti za delovanje na področju biološke obrambe in ob sodelovanju referenčnih laboratorijev izvesti realistično usposabljanje na področju biološkega nadzora, vzorčenja in identifikacije.

Cilj vaje, na kateri bodo uporabljeni pravi agensi, je nadaljevati z operativnimi zmogljivostmi LAB JRKBO in nadgraditi znanje ter usposobljenost. Na vaji bodo lahko  preverili nove metode in postopke pri odkrivanju bioloških agensov, izvedli urjenje s pravimi biološkimi agensi, urili postopke biološkega nadzora, vzorčenja, identifikacije in dekontaminacije, urili postopke poveljevanja, vodenja in kontrole enot ter spremljanja situacije na poveljniškem mestu.

Na vaji, ki poteka na različnih lokacijah (Vojašnica Petra Petriča Kranj, Vojašnica Boštjana Kekca na Bohinjski Beli, Čistilna naprava Domžale, Zbirni center Barje - čistilna naprava, Valvasorjev dom pod Stolom), sodelujejo pripadniki VZE, ČJRKBO (1. in 72. brigada), EKIS, ter laboratorija Veterinarske in Medicinske fakultete (kot referenčna laboratorija).

Prva dva dneva vaje si bodo ogledali tudi pripadniki 773 CST (Civil Support Command, stacionirani v nemškem Kaiserslauternu) in Nacionalne garde iz Kolorada (8 CST). 

Fotografije: VVU XI. r. Rajko Petek, OOJ