Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.11.2013

Preverjanje oddelkov 20. pehotnega polka predstavljeno obiskovalcem

V torek, 5. novembra, so se pripadnikom 20. pehotnega polka (20. PEHP) pridružili predstavniki lokalnih skupnosti, uprav za obrambo in medijev ter si z zanimanjem ogledali preverjanje usposobljenosti pehotnih oddelkov 20. PEHP.

Med 21. oktobrom in 15. novembrom na območju občin Radeče in Sevnica poteka preverjanje usposobljenosti pehotnih oddelkov 20. PEHP. Preverjanje posameznega oddelka traja tri dni; začne se z izdajo ukaza poveljnika oddelka v vojašnici, sledi premik in prečkanje reke Save s čolni, nato pa patruljiranje na območju Hotemeža in Brunka ter nočitev v patruljni bazi. Naslednji dan se med patruljiranjem srečajo z nasprotnikom, čemur sledi oskrba ranjenca in premik na območje izvedbe taktične vaje z bojnim streljanjem na Baču.
 
Preverjanje oddelkov je mejnik v ciklu doseganja končnih operativnih zmogljivosti 20. PEHP; sledila mu bodo še vodna in četna usposabljanja ter preverjanje usposobljenosti poveljstva polka. Tokrat se izvaja na civilnih zemljiščih, ki so bila v ta namen s pomočjo uprav za obrambo Celje, Novo mesto in Ljubljana vpoklicana s strani 20. PEHP. Pred samim preverjanjem so bila organizirane seznanitve lokalnih skupnosti in lastnikov zemljišč o vojaških aktivnostih, ki se bodo izvajale na določenih zemljiščih. Zanimanje ob seznanjanju je bilo veliko, saj se vojaške vaje na tem področju že dolgo niso izvajale.