Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.04.2014

Preverjanje končnih operativnih zmogljivosti 16. centra za nadzor in kontrolo zračnega prostora

Od ponedeljka, 28. aprila, do petka, 2. maja, bo na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika na Brniku s strani mednarodne ekipe ocenjevalcev potekalo preverjanje končnih operativnih zmogljivosti 16. centra za nadzor in kontrolo zračnega prostora (16. CNKZP), ki je bil kot prva enota Slovenske vojske pred desetimi leti vključen v sestavo Natovih sil v stalni pripravljenosti.

Mednarodna ekipa ocenjevalcev pod vodstvom skupine ocenjevalcev zavezniškega poveljstva zračnih sil Ramstein (Component Command Air Ramstein – CCA Ramstein) bo preverjala raven usposobljenosti in sposobnosti pripadnikov in pripadnic 16. CNKZP po standardih zavezniških zračnih sil (Tactical Evaluation – Taceval). Preverjanje zajema celotna področja operacij, logistične zagotovitve, zaščite sil, obveščevalne podpore in poveljnikove skupine za delovanje.

Za potrebe preverjanja delovanja sistemov nadzora in kontrole zračnega prostora Republike Slovenije, iskanja in reševanja ter medicinske evakuacije se lahko v času ocenjevanja po nenapovedani odločitvi mednarodne ekipe v preverjanje končnih operativnih zmogljivosti vključijo tudi zračna plovila Slovenske vojske in zavezniških sil, ki so vključena v varovanje zračnega prostora Republike Slovenije.