Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.03.2018

Preverjanje bojne skupine eFP 02 Latvija – CERTEX

Od 26. februarja do 11. marca je potekalo preverjanje bojne skupine okrepljene prednje prisotnosti v Latviji eFP BG LVA (enhanced Forward Presence Battle Group Lativa).

Scenarij preverjanja je predvidel alarmiranje, premik v zbirno območje, zadrževanje in obrambo območja z namenom ustvarjanja pogojev za protinapad ter v končni fazi izvedbo napada. Cilj preverjanja je bil ugotoviti, ali so enote eFP BG LVA integrirane v učinkovito celoto in zmožne delovati v različnih scenarijih.

Drugi slovenski kontingent je dokazal, da je uspešno integriran v enote eFP BG LVA. Bojna skupina je preverjanje opravila uspešno, pripadniki pa so morali pokazati veliko mero iznajdljivosti, strokovnosti, profesionalizma in iznajdljivosti, saj je bilo okolje delovanja s temperaturami do –25 °C in veliko snega zelo ekstremno.

Z vajo se končuje prvi del delovanja kontingenta v Latviji. Sledilo bo obdobje številnih vaj z latvijskimi oboroženimi silami, drugimi bojnimi skupinami in intenzivnim civilno-vojaškim sodelovanjem, s čimer bojna skupina prispeva k uresničevanju skupnega poslanstva.