Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.10.2011

Pretekli vikend helikopter Slovenske vojske sodeloval v dveh reševalnih akcijah

Dve nesreči sta pretekli vikend zahtevali posredovanje dežurne posadke helikopterja Slovenske vojske. V soboto, 15. oktobra, nekaj po šesti uri zjutraj, je v planinskem domu na Okrešlju planinca obšla slabost, zato je bil s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepeljan do Mozirja, od tam pa so ga reševalci NMP Mozirje odpeljali v celjsko bolnišnico.

V nedeljo, 16. oktobra, v dopoldanskih urah se je pod vzpenjačo na Mariborskem Pohorju pri padcu poškodoval gorski kolesar. Posredovali so reševalci Postaje GRS Maribor in helikopter Slovenske vojske za reševanje v gorah z dežurnim zdravnikom. Ponesrečenca so oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v mariborski UKC.

Poleg teh dveh posredovanj je minuli teden dežurna posadka helikopterja opravila še tri nujne medbolnišnične prevoze in sodelovala pri gašenju na območju Črnega Kala.

Sezona pohodov v gore se glede na vremenske razmere umirja, je pa vsekakor treba poudariti, da helikoptersko reševanje v gorah zahteva zelo visoko stopnjo izurjenosti tako posadke helikopterja kot tudi reševalcev, saj se nesreče pogosto dogajajo v slabem vremenu in na težko dostopnih predelih, kar še dodatno otežuje samo reševanje. V ta namen 15. helikopterski bataljon daje velik poudarek skupnemu usposabljanju z gorskimi reševalci-letalci, gasilci in ostalimi sodelujočimi v akcijah reševanja.

V letošnjem letu je dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske izvedla že 152 reševalnih akcij, pri tem prepeljala 165 ponesrečenih oziroma obolelih oseb in naletela skupno 169 ur.