Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.12.2010

Pretekli teden spet veliko dela za dežurno helikoptersko posadko

Pretekli teden je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske spet izvedla tri reševalne akcije. V soboto, 11. decembra, je približno ob 16. uri posredovala na Bovškem. Tam so štirje alpinisti, ki so čez dan plezali v zimski smeri na pobočju Malega Koritniškega Mangarta v občini Bovec, ob vrnitvi obtičali nad skalno steno pod Trbiškim bivakom na Robu nad Zagačami. Potrebno je bilo posredovanje helikopterja in tako so posadka helikopterja ter reševalci Gorske reševalne službe Bovec sicer na srečo nepoškodovane alpiniste prepeljali v Log pod Mangartom.
V nedeljo, 12. decembra, je posadka reševala dvakrat. Prvič že približno ob 10. uri, ko se je na severni strani Batognice na Krnskem pogorju smrtno ponesrečil planinec madžarske narodnosti. Posadka helikopterja je na kraj nesreče pripeljala reševalno ekipo Gorske reševalne službe Tolmin. Z elektromotornim vitlom so truplo ponesrečenega planinca dvignili v plovilo in ga odpeljali v Tolmin. V dolino so prepeljali tudi druga dva sicer nepoškodovana soplezalca, saj nista bila sposobna varnega sestopa v dolino.
Vnovič je posadka helikopterja poletela na reševalno akcijo že približno ob 13. uri, saj si je pri sestopu iz pogorja Begunjščice planinec poškodoval nogo. Na kraju dogodka so reševalci Gorske reševalne službe Tržič poškodovano osebo oskrbeli, posadka helikopterja pa jo je pripeljala v splošno bolnišnico Jesenice v nadaljnjo oskrbo.
Letos je dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovala že 142-krat, pri čemer je prepeljala 156 poškodovanih ali obolelih oseb, 380 reševalcev ter več kot 10 ton medicinske opreme in naletela skupno 185 ur.
S tem je lanska statistika, ko je dežurna posadka vse leto prav tako posredovala 142-krat ter pri tem prepeljala 149 poškodovanih ali obolelih oseb, žal že presežena.
Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je sicer ena izmed osnovnih nalog 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih je tako na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa sta v 15 minutah pripravljeni za polet.
Cena ure reševanja s helikopterjem bell 412 je 2.650,56 evra. Skupen strošek sodelovanja helikopterja Slovenske vojske v sistemu zaščite, reševanja in pomoči (reševanje v gorah, helikopterska nujna medicinska pomoč in gašenje) v celotnem letošnjem letu pa je že več kot 475.000 evrov.
Naj tudi na tem mestu opozorimo, da v gorah trenutno vladajo zimske razmere. Zadnja otoplitev in dolgotrajno deževje sta dobro namočila ter stisnila snežno odejo. Ta je v zadnjih mrzlih dnevih pomrznila in poledenela. Kljub nenehnim opozorilom reševalcev o razmerah v gorah, o varni hoji, ustrezni telesni pripravljenosti in opremljenosti ter pravilni uporabi derez in cepina se še vedno veliko ljubiteljev gora in izletnikov preveč lahkomiselno odpravi na ture, kar pogosto privede do tovrstnih nesreč. Žal vse prevečkrat s tragičnim koncem.

helikopter SV med reševalno akcijo na Batognici (Foto: GRS Tolmin)