Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.08.2009

Pretekli teden izvedeno kar 13 helikopterskih reševalnih akcij

Pretekli teden je dežurna posadka Slovenske vojske s helikopterjem Bell 412 za potrebe reševanja izvedla kar 13 reševalnih akcij ter pri tem naletela 13 ur in 35 minut. V reševalnih akcijah bilo prepeljano 16 poškodovanih oseb.
V letošnjem letu je dežurna posadka Slovenske vojske posredovala že v 92 primerih, pri čemer je bilo prepeljanih 95 poškodovanih ali obolelih oseb, 276 reševalcev in več kot 9000 kilogramov opreme, v celotnem lanskem letu pa je bila izvedena 101 reševalna akcija v katerih so pomagali več kot 100 osebam.

Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je ena izmed osnovnih nalog 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih je na vojaškem delu letališča Jože Pučnik na Brniku vsakodnevno v vidnem delu dneva v pripravljenosti helikopter Bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev ter reševalcev v helikopter ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa je v 15-minutni pripravljenosti za polet.


Helikoptersko reševanje v gorah zahteva zelo visoko stopnjo izurjenosti tako posadke helikopterja kot tudi reševalcev, saj se nesreče pogosto dogajajo v slabem vremenu in na težko dostopnih predelih, kar še dodatno otežuje reševanje, zato je pomembno skupno usposabljanje z gorskimi reševalci – letalci ter ostalimi sodelujočimi v akcijah reševanja.
Slovenske vojske pri delu sodeluje tudi z dežurno posadko Letalske enote Policije, s katero si delita naloge reševanja v gorah in helikopterske nujne medicinske pomoči.