Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.06.2011

Pretekli teden helikopter Slovenske vojske reševal trikrat

Dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske je v preteklem tednu izvedla tri reševalne akcije. V ponedeljek, 13. junija, se je okrog 15.30 v Šutnikovem vodnem gaju v Trenti poškodovala turistka. Reševalci GRS Bovec so poškodovano turistko oskrbeli, posadka helikopterja Slovenske vojske in ekipa reševalcev pa sta jo prepeljali v bolnišnico na Jesenicah.

V četrtek, 16. junija, si je okrog 13.30 na Grintovcu nogo poškodoval planinec. Poškodovanega planinca so s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

V nedeljo, 19. junija, je dežurna posadka helikopterja izvedla nujni helikopterski medicinski prevoz poškodovane ženske, ki se je okrog 20. ure poškodovala pri padcu z višine na Zgornjem Jezerskem. Prepeljana je bila v UKC Ljubljana.

To je bila letos že 44. reševalna akcija dežurne posadke 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Pri tem je posadka prepeljala 51 ponesrečenih oz. obolelih oseb, 94 reševalcev in preko 2.500 kg medicinske opreme ter naletela skupno 67 ur.

Za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsakodnevno v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa so v 15-minutni pripravljenosti za polet.

Reševalno ekipo sestavlja tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa (zdravnik, reševalec in policist). Poleg reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči. Prav hitrost je pri reševanju največkrat ključnega pomena za ohranitev življenja. Zato dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske pri delu sodeluje tudi z dežurno posadko Letalske enote Policije, s katero si delita naloge reševanja v gorah in helikopterske nujne medicinske pomoči.