Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.09.2011

Pretekli konec tedna sedem intervencij dežurne posadke helikopterja Slovenske vojske

Tudi pretekli konec tedna je bil za dežurno posadko helikopterja Slovenske vojske zelo delaven. Zgodilo se je kar sedem nesreč v gorah, pri katerih je bila potrebna pomoč helikopterja in gorskih reševalcev.

V petek, 9. septembra, v jutranjih urah si je pri Tržaški koči na Doliču v občini Bovec planinec poškodoval nogo. Poškodovanega planinca je oskrbela dežurna ekipa za reševanje v gorah ter ga ob pomoči helikopterja Slovenske vojske prepeljala v nadaljnjo oskrbo v jeseniško bolnišnico.

V soboto, 10. septembra, je pod Kriškimi podi v občini Bovec GRS Bovec oskrbela oslabelega planinca. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske in ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči sta obolelo osebo prepeljali v UKC Ljubljana. V popoldanskih urah istega dne si je pri sestopu z Grintovca planinka zlomila nogo. Dežurna ekipa GRS Kamnik in posadka helikopterja Slovenske vojske sta poškodovanko prepeljali v UKC Ljubljana v nadaljnjo oskrbo.

Nedelja, 11. septembra, je bila najburnejša. Že v soboto so se v severni steni Triglava pri sestopu zaplezali in izgubili štirje alpinisti. Noč so preživeli v steni. Gorski reševalci postaje GRS Mojstrana so v nedeljo ob 4. uri zjutraj krenili v reševanje in jih z vrvno tehniko spustili na polico okoli 200 metrov nižje. Od tam jih je iz stene okoli 8. ure dokončno rešila posadka s helikopterjem Slovenske vojske in jih prepeljala v dolino. Poškodovan ni bil nihče. V dopoldanskih urah si je pri Domu Planika v Stari Fužini planinka poškodovala nogo. Reševalci GRS Bohinj ter posadka in dežurna ekipa GRS s helikopterjem Slovenske vojske so planinko oskrbeli ter jo prepeljali v jeseniško bolnišnico. Okoli 16. ure istega dne se je na Veliki Babi na Zgornjem Jezerskem zaplezal alpinist. Posredovali so reševalci GRS Jezersko in dežurna ekipa reševalcev GRS ter posadka s helikopterjem Slovenske vojske. Zaplezanega alpinista so rešili in ga prepeljali v dolino. V zgodnjih večernih urah sta se v severni steni Triglava zaplezala tuja državljana. Posredovali so reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa reševalcev GRS ter posadka helikopterja Slovenske vojske. Oba alpinista so nepoškodovana rešili iz stene.

Število reševalnih akcij, ki jih je v letošnjem letu izvedla posadka helikopterja Slovenske vojske, se je tako povzpelo že na 130. S helikopterjem Slovenske vojske je bilo pri tem prepeljano 144 ponesrečenih oziroma obolelih oseb.