Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

31.05.2018

Prenos znanja in izkušenj pri kontroli stabilnosti smodnikov

Med 29. in 31. majem je bil skladno s sporazumom o izvedbi projekta dvostranske tehnične pomoči, ki jo Ministrstvo za obrambo v sodelovanju s Slovensko vojsko nudi Republiki Makedoniji pri prenosu znanja in izkušenj na področju kontrole stabilnosti smodnikov, v 3. fazi projekta izveden obisk pripadnikov oboroženih sil Republike Makedonije v Republiki Sloveniji.

Eksperti kontrole stabilnosti smodnikov so v okviru 3. faze projekta dvostranske tehnične pomoči, ki ga Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije izvaja v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja, obiskali in se seznanili z delom v Fizikalno-kemijskem laboratoriju (Inženiring) in Vodu za vzdrževanje streliva in minskoeksplozivnih sredstev v Borovnici. Obiskali so tudi Ustanovo za krepitev človekove varnosti (ITF- Enhancing Human Security), kjer so jim predstavniki ITF predstavili svoje poslanstvo ter aktivnosti, ki jih izvajajo.

Cilj projekta je pomoč pristojnim organom Republike Makedonije pri vzpostavitvi sistema nadzora stabilnosti smodnikov v strelivu skladno z usmeritvami Organizacije združenih narodov (UN – International Ammunition Technical Guideline IATG 07.20) in standardi Nata. V sklopu obiska so se predstavniki mudili v Inženiringu (LOGBR), Borovnici (delaboračnica) in tovarni Arex v Šentjerneju. 

Fotografije: vojaški uslužbenec V. r. Andrej Pezdir, Inženiring