Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.07.2019

Predstavnike medijev vabimo na predstavitveni dan Vojaškega tabora 2019

Predstavnike medijev vabimo, da se v petek, 12. julija, ob 10. uri udeležite predstavitve vsakoletnega Vojaškega tabora 2019 na vadbišču Mačkovec pri Bohinjski Beli. Za lažjo organizacijo dogodka prosimo, da se za obisk tabora akreditirate na naslov carmen.kos(at)mors.si najpozneje do srede, 10. julija.

Na vojaškem taboru, ki sicer poteka na širšem območju Bohinjske Bele (Vojašnica Boštjana Kekca, plezalna stena Iglica in vadbišče Mačkovec) se polnoletni dijaki in dijakinje srednjih šol ter študentke in študenti različnih fakultet podrobno seznanijo z vojaškim življenjem, s poudarkom na usposabljanju v terenskih razmerah, ter s posameznimi področji dela v Slovenski vojski. Namen tabora, ki ga organizira Šola za častnike, je promocija Slovenske vojske ter predstavitev življenja in dela v službi domovine.

Predstavnikom medijev bodo letos prikazali troje: prikaz bojnega postopka, prikazno vajo delovanja učnega voda in prikaz veščin preživetja v naravi. Letos je v tabor, ki poteka od ponedeljka, 1., do nedelje, 14. julija, že dvajseto leto zapored vključenih 83 udeležencev (lani 67), od tega 13 deklet in 70 fantov. Usposabljanje poteka v dveh fazah. Prva faza, ki traja od 1. do 8. julija, predstavlja uvodno delovanje in splošno seznanitev s Slovensko vojsko na nivoju učne enote v okviru pridobivanja veščin v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli in v njeni okolici (v tem času udeleženci spoznavajo različne individualne veščine, plezajo na plezalni steni in streljajo z avtomatsko puško M70). Druga faza, ki traja od 8. do 14. julija, predstavlja organizacijo in izvedbo taborjenja na vadbišču Mačkovec s poudarkom na urjenju taktičnih postopkov in pripravo na sklepno vajo (med drugim postopki vojaka na bojišču, premagovanje taktične steze, preživetje v naravi, premagovanje vodnih ovir, usposabljanje z bojnimi vozili ...). V Vojaški tabor so aktivno vključeni kandidati 31. generacije Šole za častnike, ki na taboru izvajajo vloge poveljnikov vodov, vodnih podčastnikov in poveljnikov oddelkov.

V okviru tabora, ki nekaterim omogoča opravljanje delovne prakse, se spletejo tudi nove socialne mreže ali razširijo obstoječe. Vojaški tabor je tudi izjemna priložnost, da se posameznik sooči z življenjem in delom v uniformi, kandidati Šole za častnike pa pridobijo odlično priložnost za vodenje. Udeleženci na taboru so študenti iz 25 različnih fakultet in dijaki iz 26 različnih srednjih šol.

Vljudno vabljeni!

Več informacij: Carmen Kos, mobilni telefon 041 959 179