Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.07.2013

Predstavitev dela dežurne posadke helikopterja SV za reševanje

V sredo, 17. julija, je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku potekala predstavitev dela dežurne posadke helikopterja Slovenske vojske pri reševanju v gorah. Dežurna posadka je z dežurno reševalno ekipo predstavila potek reševalne akcije, opremo in posebnosti pri tovrstni aktivnosti.

Poveljnik 151. helikopterske eskadrilje podpolkovnik Branko Rek je predstavnikom medijev  povedal, da je za potrebe reševanja v gorskem svetu na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika v poletnih mesecih, od junija do septembra, vsak dan v stalni pripravljenosti dežurna posadka helikopterskega reševanja in helikopter Slovenske vojske Bell 412.

Helikoptersko reševanje v gorah zahteva zelo visoko stopnjo usposobljenosti posadk, ki jo sestavljajo  pilot, kopilot, tehnik letalec, zdravnik reševalec letalec, gorski reševalec letalec in policist. Slovenska vojska se v reševanje v gorah in drugih zahtevnih terenih vključuje skladno z Uredbo o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč. V sodelovanju z gorskimi reševalci Gorske reševalne zveze Slovenije Slovenska vojska pri izvajanju naloge reševanja v gorah sodeluje tudi z dežurno posadko letalske enote policije.

Helikopterske dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske so letos v reševalnih akcijah posredovale 60-krat, od tega so 38-krat posredovale pri reševanju v gorah, 22-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so pripeljale 61 poškodovanih ali obolelih in naletele okoli 80 ur.

Glede na naravo nesreč v gorah in zahtevnost terena je dežurna posadka s helikopterji nepogrešljiva pomoč reševalcem in ponesrečencem, saj skrajša čas reševanja in pot do celostne medicinske oskrbe.