Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.11.2010

Predsedujoči Vojaškemu odboru Evropske unije na obisku v Slovenski vojski

Danes, 11. novembra, je dvodnevni obisk v Slovenski vojski začel predsedujoči Vojaškemu odboru Evropske unije (EUMC) general Håkan Syren. Pred Ministrstvom za obrambo in Generalštabom Slovenske vojske ga je z vojaškimi častmi sprejel načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner, ki mu je v nadaljevanju predstavil organizacijo Slovenske vojske in njeno transformacijo ter vlogo Slovenske vojske v uresničevanju skupne varnostno-obrambne politike.

Generala Håkana Syrena je sprejela tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič. Sogovornika sta se pogovarjala o mednarodnih operacijah in misijah, ki potekajo v okviru Evropske unije, s poudarkom na operaciji EUFOR Althea v Bosni in Hercegovini in prvi pomorski operaciji EU NAVFOR Atalanta (Somalija), v katerih sodelujejo tudi pripadniki Slovenske vojske. Ob tem je general Håkan Syren ministrici dr. Ljubici Jelušič zagotovil, da zelo ceni slovenski prispevek v operacije in misije EU. Strinjala sta se, da je v mednarodnih operacijah in misijah potreben celostni pristop pri vključevanju civilnih in vojaških akterjev ter sodelovanju in povezovanju med mednarodnimi organizacijami. Izpostavila sta pomen Evropske unije kot globalnega dejavnika pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti.

V okviru obiska si je general Håkan Syren na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna ogledal vajo Slovenske vojske Odločen odgovor 2010 (Decisive Response 2010), ki je namenjena integraciji ter preverjanju taktičnih postopkov in povezljivosti 18. bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo ter preverjanju pripravljenosti bataljona za delovanje v 16. rotaciji Natovih odzivnih sil.

Foto: Emil Jalovec, GŠSV