Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.10.2014

Predsednik Vojaškega odbora zveze Nato general Knud Bartels na obisku v Slovenski vojski

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman je danes, 23. oktobra, gostil predsednika Vojaškega odbora zveze Nato generala Knuda Bartelsa. Visokega gosta je sprejel tudi minister za obrambo Janko Veber.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Osterman in predsednik Vojaškega odbora zveze Nato general Bartels sta govorila predvsem o aktualnih varnostnih izzivih, pri katerih lahko ima Nato pomembno vlogo. Kot je v izjavi dejal načelnik Generalštaba, se moramo »vsi zavedati, da aktualne varnostne razmere niso takšne, da bi si lahko privoščili krčenje obrambnih izdatkov«. Sicer pa je poudaril, da si bo SV prizadevala uveljaviti odločitve, sprejete na nedavnem vrhu Nata, v katere so vključeni najpomembnejši ukrepi na področju varnostnih zagotovil zavezništva.

General Knud Bartels pa je poudaril, da zavezništvo »v času agresivnih in nelegalnih ruskih groženj proti Ukrajini, ob naraščajoči nestabilnosti na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki ter ob večdimenzionalnih transnacionalnih grožnjah ostaja vir stabilnosti v nepredvidljivem svetu«. Dejal je, da so se na vrhu Nata »voditelji držav in vlad zavezali k vlaganju v obrambne namene in se strinjali, da bodo ustavili nižanje proračunskih sredstev, namenjenih za obrambo, in jih v naslednjih desetih letih še povečali«, saj se moramo zavedati, da »ima varnost svojo ceno, da pa je cena pomanjkanja varnosti še veliko višja«. 

Predsedujočega Vojaškemu odboru Nata generala Bartelsa je nato sprejel minister za obrambo Janko Veber. V pogovoru je poudaril, da se Slovenija zaveda sprejetih zavez in ostaja verodostojna zaveznica, med drugim tudi pri nadaljevanju angažmaja v Afganistanu, pri njegovi stabilizaciji in razvoju, in sicer znotraj misije Odločna podpora, za katero je Slovenija že začela postopke načrtovanja morebitnega sodelovanja, pred odločitvijo Vlade RS o tem pa bo opravljena tudi razprava v Državnem zboru. Minister Veber je dodal, da Slovenija še naprej želi imeti pomembno vlogo na Zahodnem Balkanu, kjer so tudi njeni interesi, zato ostaja za Slovenijo prednostno področje delovanja Slovenske vojske v okviru Nata Kfor na Kosovu, namenjeno utrjevanju miru in varnosti. Za prispevek in sodelovanje v Kforju in operacijah Nata se mu je general Bartels tudi zahvalil in poudaril, da je slovenska vloga tako pomembna kot vloga drugih držav. Regija Zahodnega Balkana je za Slovenijo strateškega pomena, zato bomo nadaljevali podporo evroatlantskim aspiracijam držav tega območja. Zaradi geografske bližine in vpliva na evropsko varnost je pomembno tudi sodelovanje pri stabilizaciji razmer v Ukrajini, predvsem po mirni, diplomatski poti. 

Minister Veber je predsedujočemu Vojaškega odbora Nata dejal, da bo v duhu pametne obrambe in zagotavljanja kolektivne varnosti podpiral predvsem projekte večnacionalnega razvoja zmogljivosti. Tako bo Slovenija v okviru Koncepta vodilnih držav sodelovala v skupini pod vodstvom Italije, s katero je razvila dolgo in plodno sodelovanje tudi v operacijah. Minister Veber je pri tem spomnil, da je v širšem mednarodnem okviru za Slovenijo pomembno tudi gospodarsko sodelovanje, ki državi zagotavlja sredstva za uresničevanje zavez in angažmajev. Sklenil je z oceno, da so se veliki posegi v obrambni proračun končali in da si aktivno  prizadeva ohraniti višino realnega obrambnega proračuna za letos, ob stabilni gospodarski rasti pa se bo zavzemal za njegovo postopno zviševanje v naslednjih letih.

Generala Bartelsa je sprejel tudi predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. 

> VIDEO POSNETEK - Youtube MORS (avtor: Borut Podgoršek, MORS)

Flash is required!

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman


Flash is required!

Predsednik Vojaškega odbora zveze Nato general Knud Bartels