Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.07.2014

Predsednik vojaškega odbora EU končuje obisk v Slovenski vojski

Od ponedeljka, 30. junija, do srede, 2. julija, je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič gostil predsednika vojaškega odbora EU generala Patricka de Rousiersa. Glavne teme pogovorov so bile prihodnost obrambe EU, povezljivost med EU in Natom ter regionalno povezovanje pri izgradnji zmogljivosti EU.

General de Rousiers se je srečal z ministrom za obrambo Romanom Jakičem in člani Odbora za obrambo Državnega zbora, si ogledal Vojašnico Boštjana Kekca na Bohinjski Beli in 430. mornariški divizion, sprejel pa ga je tudi predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor.

Danes, zadnji dan obiska, je imel general v mariborski Kadetnici predavanje z naslovom Izzivi in prihodnost skupne varnostne in obrambne politike, na katerem je predstavil svoje naloge in osebne izkušnje iz mednarodnih operacij, mednarodne operacije in misije EU, spregovoril pa je tudi o sredstvih in opremi, potrebnih za učinkovito zagotavljanje in vzdrževanje stabilnosti na območju delovanja. Poudaril je še, da EU nima svoje vojske, zaradi česar aktiviranje zmogljivosti EU terja razmislek in čas, potreben za sprejetje odločitve, da gre pri tem za skupno dobro.

Kasneje se je general srečal še z načelniki avstrijske, hrvaške, italijanske in madžarske vojske, ki so v Slovenski vojski na obisku zaradi srečanja predstavnikov Pobude o regionalnem sodelovanju, nato pa si je ogledal predstavitev vaje večnacionalnih sil kopenske vojske Zvita podlasica 2014, ki je šolski primer regionalnega povezovanja pri izgradnji zmogljivosti.

Flash is required!

Izsek iz predavanja generala Patricka de Rousiersa v mariborski Kadetnici