Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.11.2018

Predsednik Vlade RS obiskal Ministrstvo za obrambo in se preko videokonference pogovoril s pripadniki Slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah

V ponedeljek, 5. novembra, je predsednik Vlade RS Marjan Šarec obiskal Ministrstvo za obrambo, kjer so mu minister za obrambo Karl Erjavec, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But in generalni direktor Obveščevalno-varnostne službe Dejan Matijevič predstavili delovanje in aktualne razmere v ministrstvu oz. organih v sestavi.

Po pogovorih se je predsednik Vlade RS preko avdio-videokonference pogovoril s pripadniki Slovenske vojske, ki opravljajo delo na mednarodnih operacijah in misijah. Na 12 mednarodnih operacijah in misijah EU, Nata in OZN trenutno deluje 344 pripadnic in pripadnikov SV.

Premier Marjan Šarec je dejal, da so na srečanju pregledali vsa glavna področja delovanja Ministrstva za obrambo. Glede deleža BDP za obrambo je izpostavil, da se razprave o obrambnih sredstvih v javnosti napačno lotevamo. Poudaril je, da moramo Slovensko vojsko dvigniti na višjo raven ter postopoma zvišati obrambne izdatke predvsem zaradi nas samih in ne Nata. Leta 1991 smo se odločili, je pojasnil predsednik vlade Marjan Šarec, da imamo Slovensko vojsko kot enega od temeljev slovenske državnosti. Kljub temu smo varnost v zadnjem obdobju jemali kot nekaj samoumevnega. Po premierjevih besedah mora celoten obrambno-varnostni sistem napredovati, pri tem pa bo treba razmisliti tudi o obsegu Slovenske vojske. Premier je namero priprave Bele knjige o obrambi označil kot dobro, poudaril pa je nujnost nacionalnega konsenza glede tega, koliko sredstev bomo namenili obrambno-varnostnemu področju. Tako je treba, kot je dejal, poenotiti politiko, vse strukture obrambno-varnostnega sistema, hkrati pa povečati zavedanje širše javnosti, da varnost ni samoumevna. Pohvalil je delovanje in moralo pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah. Kot dobro je ocenil tudi delovanje sistema zaščite in reševanja ter za izjemno pomembno označil vlogo prostovoljnih reševalnih sestavov, med njimi prostovoljnih gasilskih društev, ki so najštevilčnejši.

Minister za obrambo Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo, da je predsednik vlade tako kmalu po prevzemu mandata obiskal Ministrstvo za obrambo. Izpostavil je izpolnjevanje zavez Natu, in sicer zavezo, da bomo namenjali 2 odstotka BDP za obrambo, ter da bomo izpolnjevali paket zmogljivosti sil. »Po današnji avdio-video konferenci lahko rečem, da Slovenija izpolnjuje vse svoje obveznosti v mednarodni skupnosti. Varnost ni samoumevna, treba bo več vlagati v oba sistema, tako v Slovensko vojsko kot v sistem zaščite in reševanja,« je dejal minister. Omenil je prenovo strateških dokumentov, ki se nanašajo na nacionalno varnost in obrambo ter načrtovano Belo knjiga o obrambi. Minister Erjavec je poudaril, da bo treba več pozornosti nameniti investicijam v Slovensko vojsko, tudi zaradi zagotavljanja osebne varnosti vojakinj in vojakov. »Slovenska vojska je kljub temu dobro opremljena in zagotavlja ustrezno varnost. Usposobljenost Slovenske vojske je na visoki ravni, kar je razvidno tudi na vaji Nata na Norveškem,« je še dejal minister ter dodal, da brez nakupa osemkolesnikov ne moremo modernizirati Slovenske vojske.

Foto:Bruno Toič, MORS