Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.06.2015

Predsednik vlade ob dnevu državnosti prek videokonference nagovoril pripadnike slovenskih kontingentov na misijah v tujini

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je bil v torek, 23. junija, na prvem uradnem obisku na Ministrstvu za obrambo, v okviru katerega je ob prihajajočem dnevu državnosti prek videokonference že tradicionalno nagovoril pripadnike in pripadnice Slovenske vojske, ki svoje dolžnosti opravljajo v mednarodnih operacijah in misijah. Pripadnike Slovenske vojske na dolžnostih na Kosovu, v Bosni in Hercegovini ter v Afganistanu sta pozdravila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman.

Na videokonferenci so v pogovoru s predsednikom vlade sodelovali poveljniki slovenskih kontingentov. Iz baze v Peči se je oglasil poveljnik slovenskega kontingenta  podpolkovnik Boštjan Močnik, iz Sarajeva poveljnik slovenskega kontingenta podpolkovnik Boštjan Tomšič, iz operacije Unifil v Libanonu je poročal major Igor Košič, iz operacije v Afganistanu pa stotnik Miha Rijavec. Predsedniku so predstavili aktualne razmere in naloge na območju operacij ter vzdušje v enotah. Po njihovih besedah so pripadniki pri opravljanju svojih nalog visoko motivirani, dobro usposobljeni in pri svojih nalogah odlično sodelujejo s pripadniki drugih kontingentov, prav tako so dobro sprejeti in uspešno sodelujejo z lokalnimi oblastmi in prebivalstvom.

Pred videokonferenco je ministrica predsedniku vlade skupaj s sodelavci predstavila glavne naloge ministrstva in Nacionalni center za krizno upravljanje, ki deluje znotraj Ministrstva za obrambo. Kot je v izjavi povedala ministrica, so pred ministrstvom številne pomembne naloge, pri čemer je za letošnje leto izpostavila spremembo Zakona o obrambi. Izhodišča so že bila posredovana poslanskim skupinam v državnem zboru in kot je ob tem poudarila, upa na širše politično soglasje in podporo spremembam zakona, ki so nujne.

Kot je še povedala ministrica, je bila ena od tem pogovorov tudi zagotavljanje zadostnih sredstev za obrambo, skladno s potrebami in zavezami države do mednarodnih organizacij. Trenutna prizadevanja so glede na finančno perspektivo države usmerjena k ohranitvi sedanje višine obrambnega proračuna in nato v postopen dvig sredstev za 0,04 odstotka letno, kar podpira tudi predsednik vlade. Ob tem je predsednik vlade še poudaril, da je nujna tudi optimizacija procesov in sredstev znotraj obrambnega resorja, da pa bo v prihodnje treba več sredstev nameniti predvsem za investicije in opremljanje, da bi lahko še naprej zagotavljali ustrezno raven obrambne sposobnosti države. Ena od tem pogovora današnjega obiska je bil tudi bližnji uradni obisk generalnega sekretarja Nata v Sloveniji v sredini julija.

Foto: Daniel Mlakar, GŠSV