Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.12.2013

Predsednik RS prek videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes, 23. decembra, iz prostorov Ministrstva za obrambo prek videokonference nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki opravljajo dolžnosti v mednarodnih operacijah in na misijah. Konference sta se udeležila minister za obrambo Roman Jakič in načelnik GŠSV generalmajor Dobran Božič, iz mednarodnih operacij in misij pa so predsedniku Pahorju poročali poveljniki kontingentov Slovenske vojske Isaf v Afganistanu, Kfor na Kosovu, Eufor v Bosni in Hercegovini ter Unifil v Libanonu.

Predsednika Boruta Pahorja in pripadnice ter pripadnike Slovenske vojske na dolžnostih v mednarodnih operacijah in na misijah je najprej pozdravil minister za obrambo Roman Jakič. Kot je dejal, je varnost dobrina, za katero si moramo prizadevati vsi, saj varnostni izzivi ne poznajo meja. Približno 420 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske in civilna funkcionalna strokovnjaka opravljajo dolžnosti v osmih operacijah, od nedavnega tudi v vojaški humanitarni operaciji Naše morje –  Lampedusa v Sredozemskem morju. Kot je poudaril minister Jakič, »mednarodni partnerji našim pripadnikom vseskozi priznavajo visoko stopnjo usposobljenosti, profesionalnosti in predvsem učinkovitosti, za kar njim in njihovim družinam, katerih podpora je v takšnih okoliščinah ključnega pomena, tudi ob tej priložnosti namenjam iskreno zahvalo.«

Predsednik Republike Slovenije je pripadnice in pripadnike Slovenske vojske na misijah najprej pozdravil kot državljan, ponosen na Slovensko vojsko in njene dosežke, ter nato kot vrhovni poveljnik, ki mu je v čast, »da lahko skupaj z vami opravljam zaupane nam naloge«. Povedal je, da glede delovanja Slovenske vojske sliši številne pohvalne besede, saj njeni pripadniki pošteno in profesionalno opravljajo delo kot »ambasadorji miru in imena naše države«. Za njihovo požrtvovalno zastopanje države je vrhovni poveljnik izrazil veliko hvaležnost tako pripadnikom Slovenske vojske kot njihovim družinskim članom. V nadaljevanju je predsednika Pahorja zanimala ustreznost opreme, ki jo imajo pripadniki Slovenske vojske na misijah, ter njihov pogled na politične in varnostne razmere v posameznih regijah.

Iz afganistanske province Farah je poročal namestnik poveljnika slovenskega kontingenta v silah Isaf stotnik Bojan Leskovar, s Kosova se je v imenu slovenskega kontingenta v silah Kfor javljal podpolkovnik Peter Starc, pripadnike v Bosni in Hercegovini je zastopal podpolkovnik Borut Cesar, iz sil Unifil iz Libanona pa je na konferenci sodeloval major Uroš Trinko. Vsi pripadniki in pripadnice slovenskih kontingentov se po poročanju njihovih poveljnikov na območjih delovanja počutijo dobro in so ustrezno opremljeni. Predsedniku Pahorju so predstavili tudi načrte o slovesnem zaznamovanju dneva samostojnosti in enotnosti ter božično-novoletnih praznikov.

V sklepnem delu pogovora sta se željam po lepem praznovanju državnega praznika s svojima zahvalama za uspešno opravljeno delo in prispevek slovenskih kontingentov k mednarodnemu miru in varnosti pridružila načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič in poveljnik Združenega operativnega centra Slovenske vojske brigadir Milan Obreza. Kot je dejal generalmajor Božič, za pripadnice in pripadnike Slovenske vojske v tujini še posebej velja, da »že po naravi več dajejo kot prejemajo«. Posebej se je zahvalil tudi družinam pripadnikov, ki opravljajo naloge v tujini.

Video posnetek (Youtube MORS) - avtor: Branko Petrovič, MORS 

Foto: desetnik Robert Cotič

Flash is required!

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor


Flash is required!

Minister za obrambo Roman Jakič