Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.12.2010

Predsednik Republike Slovenije predaval poveljniški strukturi Slovenske vojske

Danes, 15. decembra, je v avditoriju Centra za obrambno usposabljanje v Poljčah predaval predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Po sprejemu z vojaškimi častmi je predsednik dr. Türk vodstvu in predstavnikom upravnega dela Ministrstva za obrambo ter častniški strukturi Slovenske vojske spregovoril o svojih razmišljanjih na pragu 20. leta delovanja Slovenske vojske.

Predsednik je poudaril tradicijo in zgodovino nastajanja obrambnih sil in varnostnega sistema, podrobneje predstavil dvajsetletni razvoj in uspešno premagovanje ovir s strani obrambnih sil Republike Slovenije, pozornost pa je posvetil tudi aktualni situaciji v Natu in drugih strateških partnerstvih. V svojih nadaljnjih razmišljanjih se je dr. Türk dotaknil tudi aktualnih obrambnih vprašanj, predvsem novega strateškega koncepta Nata, sprejetega na Vrhu v Lizboni.

Predsednik je v zaključnem delu svojega razmišljanja poudaril, da so obrambne sile Republike Slovenije ves čas namenjene tako nacionalni obrambi kot tudi angažiranju v mednarodnem okolju, predvsem za zagotavljanje prve pa je potrebno zgraditi močno zavest, saj je prepričan, da »brez obrambnih sil država ne more obstajati«. Predavanje je predsednik dr. Türk sklenil z željami zbranim po lepem praznovanju in vsem dobrim v prihodnjem letu, se zahvalil za opravljeni prispevek ter dejal, da bo v mislih s pripadnicami in pripadniki, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah.

Po končanem predavanju je s predsednikom Republike Slovenije potekal tudi pogovor, ki ga je vodil državni sekretar Ministrstva za obrambo mag. Uroš Krek, dogodek pa se je zaključil z izročitvijo simbolnega darila vrhovnemu poveljniku obrambnih sil.

Foto: desetnik Boštjan Pogorevc, GŠSV

Flash is required!

Predavanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka - 1.del


Flash is required!

Predavanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka - 2.del