Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.01.2014

Predsednik Republike Slovenije predaval poveljniški strukturi Slovenske vojske in vodstvu Ministrstva za obrambo

V sredo, 8. januarja, je v Avditoriju generala Maistra v Mariboru poveljniški strukturi Slovenske vojske in vodstvu Ministrstva za obrambo predaval predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Govoril je o globalni varnosti in sodelovanju Slovenske vojske pri tem. Predavanja sta se udeležila tudi minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič.

Predsednik Pahor je v uvodu najprej izpostavil vprašanje, kaj je tisto, za kar lahko predsednik republike presodi, da je življenjskega pomena za ta in prihodnje rodove. Poudaril je, »da je v našem nacionalnem interesu, da po svojih najboljših močeh prispevamo k temu, da Evropska unija živi dalje in da v prihodnosti, če lahko predvidevamo njen razvoj v več hitrostih, Slovenija ostane v Evropi prve hitrosti in še okrepi svoj položaj v njej.« To je bila doslej usmeritev, o kateri se nismo izrekali na referendumih, kot so to naredili nekateri drugi narodi. Med iskanjem razmerja med enotnostjo in različnostjo pa je nujno, da Slovenija razume, da je za uspešno Evropsko unijo potrebna večja enotnost. In če želimo ostati konkurenčni v globalni ekonomiji, če želimo ostati pomemben partner pri urejanju političnih in varnostnih vprašanj v svetu, je za nas kot majhen narod pomembno, da obdržimo tudi nekaj suverenosti in neodtujljivih pravic. Gre za zelo zapleten politični proces, na katerega se bomo morali dobro pripraviti.

V svojih nadaljnjih razmišljanjih je predsednik Pahor izpostavil, da bo po evropskih volitvah, ki bodo maja letos, in po oblikovanju komisije ter oživitvi dela vseh institucij na evropski ravni prišlo do pomembnega političnega premika. »Še vedno velja, da je Slovenija zelo varna država, po kateri se lahko mirno sprehajamo kadar koli in kjer koli. Varnostna ocena je zelo ugodna, vendar pa varnost nikoli ni trajna in samoumevna. Po moji politični presoji je to sad našega dela in pozitivnega ter naklonjenega odnosa v mednarodnem svetu.«

Predsednik je v sklepnem delu svojega razmišljanja poudaril, da so obrambne sile Republike Slovenije ves čas namenjene tako nacionalni obrambi kot tudi angažiranju v mednarodnem okolju in dejal, da je zelo počaščen, ko sprejema komplimente predsednikov drugih držav, ki pohvalijo, da je Slovenska vojska profesionalna, primerno opremljena, motivirana in zainteresirana za opravljanje svojih nalog, s čimer krepi tudi ugled naše države.

Predavanje je predsednik Pahor sklenil z razpravo s poslušalci, v nadaljevanju pa se je srečal še s kandidati 24. generacije Šole za častnike.

Fotografije: desetnik Robert Cotič, SOJ SV

Video posnetek(youtubeMORS): Brane Petrovič, MORS

Flash is required!

predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor - 1. del


Flash is required!

2. del