Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.06.2010

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij OZN sprejel udeležence misij

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je v torek, 1. junija 2010, ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Organizacije združenih narodov in vseh misij, ki potekajo pod okriljem svetovne organizacije, priredil sprejem za slovenske udeležence misij. V svojem nagovoru je poudaril, da je slovensko vključevanje v mednarodne operacije in misije vedno povezano z mandatom Združenih narodov, s čimer sta popolnoma zagotovljeni legitimnost in legalnost operacij, v katerih sodelujemo. Predsednik je še poudaril, da imamo Slovenci glede sodelovanja v mirovnih operacijah bogato zgodovino in tudi danes so pripadniki slovenskih oboroženih sil zelo intenzivno vključeni v mednarodne mirovne operacije. V svojem nagovoru se je še zahvalil vsem pripadnikom, ki so sodelovali v mirovnih operacijah in misijah pod okriljem OZN. Trenutno pod okriljem Združenih narodov deluje 126.000 pripadnikov in pripadnic mirovnih operacij v 16 operacijah na različnih koncih sveta.
Sprejema so se poleg pripadnikov misij iz vrst Slovenske vojske in Policije udeležili tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, načelnik Generalštaba Slovenske vojske mag. Alojz Šteiner, predsednik odbora DZ za obrambo Jožef Jerovšek, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Uroš Krek in generalni direktor Policije Janko Goršek.

Foto: štabni vodnik Tomaž Harle