Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.08.2019

Predsednik Republike Severne Makedonije je odlikoval NATO pisarno za povezave Skopje z Ordenom za vojaške zasluge

V okviru praznovanja ob dnevu vojske Republike Severne Makedonije je predsednik Republike Severne Makedonije, gospod Stevo Pendarovski, z Ordenom za vojaške zasluge odlikoval NATO pisarno za povezave Skopje (NLO Skopje) za dolgoletno podporo NATO pisarne v prizadevanjih Severne Makedonije pri doseganju enega od dveh strateških zunanjepolitičnih ciljev - polnopravnega članstva v Natu.

Odlikovanje je v imenu NLO Skopje prejel trenutni vodja pisarne, polkovnik Zoran Jankovič. Na slovesnosti so bili med ostalimi visokimi predstavniki politike in vojske Republike Severne Makedonije ter diplomatskimi predstavniki prisotni tudi nekateri bivši poveljniki NATO HQ Skopje in NLO Skopje, med katerimi sta bila tudi brigadir David Humar in kapitan bojne ladje Gorazd Bartol. S svojo prisotnostjo na svečanosti nas je počastil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Severni Makedoniji, gospod Milan Jazbec, ki je trenutno tudi v vlogi vodje Natovega kontaktnega veleposlaništva v Republiki Severni Makedoniji, s katerim Natova pisarna za povezave izjemno dobro sodeluje pri realizaciji različnih projektov. Da je prispevek Republike Slovenije pri doseganju tega cilja izjemen kaže podatek, da trije poveljniki od skupno trinajstih prihajajo iz Slovenske vojske in da je bilo četrtino celotnega obdobja obstoja Natovo poveljstvo pod vodstvom častnikov Slovenske vojske.

"Pot v NATO je bila speljana z napornimi reformami, napori posameznikov in maksimalno predanostjo generacij in generacij pripadnikov oboroženih sil. Ta strateški cilj predstavlja enega največjih kohezijskih dejavnikov v naši družbi, ki ima širšo podporo in nacionalno soglasje, za katerim stojijo vse politične stranke, velika večina državljanov vseh etničnih skupin, močno podporo pa zagotavljata tudi nevladni sektor in poslovna skupnost.

Učinek reform v vojski je rezultat celovitega svežnja reform, ki smo ga sprejeli zaradi strateške odločitve, da postanemo članica Nata. V tem procesu nismo bili sami. Na poti smo imeli zaveznika, ki nas je vso pot opozarjal na obveznosti, ponujal nasvete in predlagal rešitve ter nas spodbudil k nadaljevanju dinamike reform. Skoraj dve desetletji Natova pisarna za povezave v Skopju podpira reforme obrambnega sektorja, ki so bile potrebne za doseganje visokih kriterijev in standardov, ki nas bodo pripeljale do polnopravnega članstva v Natu. Zahvaljujoč takšni podpori naših Zaveznikov so imele reforme pravi učinek. Zato imamo danes učinkovito in mobilno vojsko, ki se je pripravljena soočiti z največjimi izzivi in izvajati najzahtevnejše naloge. To so glavni razlogi, zaradi katerih sem se odločil, da NATO pisarno za povezave Skopje odlikujem z Ordenom za vojaške zasluge. To je naša zahvala za njihov trud" je v svojem nagovoru na svečanosti izjavil predsednik Pendarovski.

Natova pisarna za povezave (NLO) Skopje ostaja zavezana podpori pri izvajanju reform obrambnega in varnostnega sektorja ter naporom, povezanim s procesom integracije v NATO.