Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

31.12.2019

Predsednik Pahor obiskal vojake in policiste, ki varujejo južno mejo

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v torek, 31. decembra 2019, v spremstvu državne sekretarke na MO mag. Nataše Dolenc in načelnice Generalštaba Slovenske vojske generalmajorke Alenke Ermenc obiskal vojake in policiste, ki varujejo južno mejo na območju Kočevske Reke.

Predsednik Pahor je pohvalil delo policistov in vojakov na meji in se jim zahvalil za vestno delo ter skrb za varnost naših državljank in državljanov.

Slovenska vojska podpira Policijo pri širšem varovanju državne meje na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije z 19. oktobra 2015. Slovenska vojska se pri izvajanju teh nalog odziva na zahteve Policije po večji podpori pri širšem varovanju državne meje oziroma preprečevanju ilegalnih migracij. Slovenska vojska je v letu 2019 povečala število angažiranih pripadnikov kar trikrat in sicer maja, julija in novembra. Skupno Slovenska vojska dnevno namenja za te naloge zmogljivost moči dveh čet. Pri delu uporabljajo večino sredstev, ki jih ima Slovenska vojska v svoji v uporabi, od opreme za opazovanje do oklepnih vozil, brezpilotnih letalskih sistemov in helikopterjev. Vojaki nimajo policijskih pooblastil, razen kadar so jim v skladu z zakonom začasno dodeljena. Za tovrstne naloge se morajo dodatno usposabljati, kar vpliva na izvajanje vojaškega izobraževanja in usposabljanja za oborožen boj in druge oblike vojaške obrambe. Se pa v Slovenski vojski zavedajo razmer, potreb države in državljanov in naloge zavzeto in strokovno izvajajo.

Foto: Bor Slana, STA