Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.12.2017

Predaja nadgrajenega vozila MRAP v uporabo

V četrtek, 14. decembra, je v delavnici 157. logističnega polka Logistične brigade potekala predstavitev tehničnih rešitev nadgradnje in predaja nadgrajenega vozila MRAP JERRV CAT II 6x6 Vodu za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (VUNUS/430. MOD).

Predstavitve v Vojašnici Edvarda Peperka sta se med drugimi udeležila tudi poveljnik Logistične brigade brigadir Milan Žurman in poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš. Brigadir Milan Žurman je med drugim poudaril, da je ponosen na opravljeno delo ter te rezultate izpostavil kot primer, kaj vse lahko ob tvornem sodelovanju dosežemo. Obenem je vzpodbudil navzoče, da bi v prihodnje čim hitreje opremili še preostali vozili.

Vozilo MRAP JERRV CAT II 6x6 je vozilo, ki je bilo namensko narejeno za enote za odstranjevanje eksplozivnih sredstev. Prednost vozila je zelo visoka zaščita prostora za posadko, tako balistična kot tudi protiminska zaščita (visok klirens vozila in V dno vozila). V Slovensko vojsko je bilo dobavljenih sedem vozil MRAP CAT II JERV ING 6×6 po programu Excess Defence Articles. Vozila so bila donirana s strani vlade Združenih držav Amerike iz presežka ameriških vojaških zalog po zaključku misije ISAF v Afganistanu. Za naloge enot neeksplodiranih ubojnih sredstev je potrebno vozila nadgraditi po mehanski in električni plati: vgradnja C4I sistema, elektrifikacija (napajanje direktno iz akumulatorjev vozila, tudi 230V), regali za opremo, nosilci za orožje ter strelivo itd.

V letu 2017 je bilo tako nadgrajeno prvo vozilo. Nadgradnja je potekala po Elaboratu Generalštaba Slovenske vojske. Servis, popravila in barvanje vozila je bilo opravljeno v delavnici 1. čete/157. logističnega polka, zahtevane mehanske in električne nadgradnje pa so bile izdelane pod vodstvom in v konstrukciji Inženiringa (Logistična brigada). Sama nadgradnja, vključno z dobavo potrebnih delov in opreme je potekala osem mescev. Mehanski del nadgradnje je bil izveden večinoma s pomočjo zunanjih izvajalcev, električni del nadgradnje pa v Inženiringu.

Po končani predstavitvi je potekala predaja vozila Vodu za uničevanju neeksplodiranih ubojnih sredstev 430. mornariškega diviziona, kjer bo potekalo testiranje z namenom, da se odpravijo morebitne pomanjkljivosti. V letu 2018 se bosta tako nadgradili še dve vozili.

Fotografije: NVU V. r. Andrej Pezdir, Inženiring