Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.12.2009

Predaja in prevzem dolžnosti med kontingentoma Slovenske vojske na mirovni misiji UNIFIL v južnem Libanonu

V nedeljo, 6. decembra, je v bazi Združenih narodov (ZN) v Shami v južnem Libanonu potekala slovesnost ob predaji in prevzemu dolžnosti med kontingentoma Slovenske vojske. Poveljnik sedmega kontingenta podpolkovnik Blaž Tomšič je prevzel zastavo ZN od dosedanjega poveljnika podpolkovnika Janija Topolovca.

Tako kot dosedanji slovenski kontingent tudi novi šteje 14 pripadnikov. Trije častniki delujejo v poveljstvu sektorja Zahod v bazi ZN v Tibninu, pripadniki izvidniškega oddelka in nacionalnega podpornega elementa pa v bazi ZN v Shami. Naloge, ki jih opravljajo, so enake, kot so jih imeli predhodniki. Skladno z resolucijo Varnostnega sveta ZN 1701 pripadniki pomagajo libanonski vojski v zahodnem sektorju južnega dela Libanona. To vključuje tako nadzor območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v južni del Libanona, kot tudi pomoč pri reševanju nestabilnih razmer.

Vsi pripadniki sedmega kontingenta so zdravi in se dobro počutijo. Njihovi predhodniki, ki končujejo šestmesečno delovanje, se v naslednjih dneh vračajo v domovino.