Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.11.2011

Pred spomenikoma generalu Maistru v Ljubljani počastili državni praznik Rudolfa Maistra

Pri spomeniku generala Rudolfa Maistra na Trgu OF v Ljubljani je bila danes, 23. novembra, slovesnost v počastitev državnega praznika dneva Rudolfa Maistra. Vence k spomeniku so položile delegacije Ministrstva za obrambo, Mestne občine Ljubljana in Zveze društev general Maister. Zbrane so nagovorili ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin in predsednik društva General Maister Ljubljana Aleks Štakul. Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič je poudarila, da je bil general Rudolf Maister človek, ki se je v svojih odločitvah vedno ravnal tako, kot sta mu narekovala razum in srce, ter dodala, da nas država tudi danes kliče, da ravnamo tako, kot nam velevata razum in srce.

Delegacije Ministrstva za obrambo, Mestne občine Ljubljana in Zveze društev general Maister so položile vence tudi k spomeniku generala Rudolfa Maistra pred zgradbo Ministrstva za obrambo Republike Slovenije. Slovesnosti, ki so se ju udeležili tudi člani in članice društev generala Maistra ter učenci in učenke dveh ljubljanskih osnovnih šol, sta organizirala Ministrstvo za obrambo RS in Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z Društvom general Maister Ljubljana.

Slovenski domoljub, pesnik in borec za severno mejo general Rudolf Maister-Vojanov je bil rojen 29. marca 1874 v Kamniku. Kot prvi slovenski generalmajor in divizijski general, častni kraljev pribočnik in vodja mejne komisije je poveljeval vojakom, ki so 23. novembra 1918 v Mariboru razorožili Nemcem naklonjeno »zeleno gardo« in s tem preprečil, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili nemški Avstriji. V spomin na borca za severno slovensko mejo obeležujemo v Sloveniji ta dan kot državni praznik od leta 2005.