Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.09.2012

Pred odhodom v mednarodno operacijo sil KFOR na Kosovo še slovesen postroj 26. slovenskega kontingenta

Včeraj, 10. septembra, so se v celjski vojašnici zbrali pripadniki in pripadnice 26. slovenskega kontingenta sil KFOR, ki v drugi polovici meseca odhajajo v šestmesečno mednarodno operacijo na Kosovo. Slovesnosti pred odhodom sta se udeležila državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Peter Stavanja in poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan. Zbrane je najprej pozdravil brigadir Furlan, osrednji govornik na slovesnosti državni sekretar Stavanja pa je v svojem govoru izpostavil, da kontingent čaka zahtevna naloga, pri tem pa je prepričan, da bodo pripadniki in pripadnice kontingenta glede na njihovo usposobljenost in opremljenost enote svojo nalogo opravili vzorno.

26. kontingent šteje 300 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Glavnino kontingenta, ki bo nastanjena v vojaški bazi Villago Italia pri Peći, predstavljata manevrski četi 20. motoriziranega bataljona. V sestavi kontingenta so še logistični vod, pet skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo v poveljstvu operacije KFOR v Prištini in v regionalnem poveljstvu Zahod v Peći.

Pred slovesnim postrojem je potekalo tudi družinsko srečanje, na katerem so pripadniki in pripadnice kontingenta skupaj s svojimi družinskimi člani skozi različne delavnice, predstavitve in športne aktivnosti za najmlajše preživeli prijetno popoldne.