Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.09.2011

Pred odhodom na Kosovo še slovesen postroj 24. slovenskega kontingenta

Včeraj, 15. septembra, je v Vojašnici Kranj potekala slovesnost pred odhodom pripadnikov in pripadnic 24. kontingenta Slovenske vojske na šestmesečno delovanje v mednarodno operacijo KFOR na Kosovo, katere se je udeležilo tudi veliko svojcev pripadnikov in pripadnic kontingenta.

Kontingent, v katerem je 300 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske, med njimi tudi 15 pripadnikov pogodbene prostovoljne rezervne sestave in ki bo naloge na Kosovu prevzel konec tega meseca, je nagovoril namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman.

Ob tem je brigadir dr. Osterman dejal, da so celovite in dobre priprave vseh pripadnikov in pripadnic kontingenta pred odhodom v operacijo eden od najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na varnost delovanja, ter nadaljeval, da na Kosovo odhaja kontingent, ki ima znanje, sposobnosti in motive za uresničevanje svojega poslanstva. Pri tem je še poudaril, da je poslanstvo slovenskega kontingenta prispevati k miru, varnosti in stabilnosti na Kosovu ter podpreti napore mednarodne skupnosti in kljub manjši vojaški prisotnosti naloge slovenskega kontingenta ostajajo nespremenjene, in sicer zagotavljanje varnega okolja in svobode gibanja ter vzpostavljanje razmer za prenos odgovornosti civilnim oblastem, to pa pomeni, da bo včasih potrebno z manj silami opraviti isto delo. 

Glavnino 24. kontingenta Slovenske vojske predstavljata manevrski četi iz 18. bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo ter 10. motoriziranega bataljona, v katerih so tudi pripadniki pogodbene prostovoljne rezerve. V sestavi kontingenta so še logistični vod, pet skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element. Glavnina kontingenta bo nastanjena v bazi Villago Italia pri Peći na zahodu Kosova.